avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi incasate necuvenit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi incasate necuvenit

Sunt directorul unei scoli si la un control al statelor de plata am constat ca secretara s-a incadrat cu un salar mai mare din luna octombrie fara a avea o decizie in acest sens sau o evaluare pe post. Mentionez ca in scoli statele de plata se realizeaza de catre secretara. Ce trebuie sa fac pentru a a-i opri sumele incasate necuvenit pe 2 luni. Nu vreau sa gresesc si nu am cumostinte juridice. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 10:03, 12 Octombrie 2012
Codul muncii prevede că salariatul care a primit de la angajator o sumă nedatorată, este obligat să o restituie.
Obligaţia de restituire poate interveni atunci când salariatul a primit o sumă de bani cu titlu de salariu, premiu sau indemnizaţie la care nu era îndreptăţit, bunuri, fără a avea dreptul sau i s-au prestat servicii, fără să fi fost îndreptăţit.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Fiind vorba despre sume necuvenite, respectiva persoana este obligata sa le restituie.
Colegul Elis va prezentat si care sunt modalitatilede rezolvare a problemei.
O intrebare am si eu........
Aceeasi procedura trebuie respectata si in cazul in care angajatul primeste avans la salariu si dupa calcularea salariilor se constata ca are rest de plata negativ ( perioada lucrata nu a acoperit valoarea neta a avansului)?
Si in acest caz este vorba tot despre sume necuvenite si se aplica aceasi procedura. Puteti atasa la stat un proces verbal in care se constata suma incasata necuvenit si recunoastere acesteia de catre salariat.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
mihai_u a scris:

O intrebare am si eu........
Aceeasi procedura trebuie respectata si in cazul in care angajatul primeste avans la salariu si dupa calcularea salariilor se constata ca are rest de plata negativ ( perioada lucrata nu a acoperit valoarea neta a avansului)?


Si in aceasta situatie se poate angaja raspunderea patrimoniala a salariatului pentru a restitui sumele primite necuvenit.

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)
Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)