avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sa imi las bebelusul de 1 an si sa ma intorc la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sa imi las bebelusul de 1 an si sa ma intorc la munca???

Am o mare dilema..... sunt profesor ( momentan in concediu de maternitate) si iau indemnizatie maternala in prezent de 600 lei dupa 5 ani de facultate + masterat...... Imi poate raspunde si mie cineva la urmatoarea intrebare: daca ma intorc acum in septembrie la serviciu iar copilasul meu are 1 an si 1 luna mai primesc acel "bonus" de 500 lei??? Si daca DA cum se acorda acesta??? Lunar sau doar o data? Va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: larisa2012 , utilizator 17:18, 4 Septembrie 2012
1. Daca initial ati optat pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

2. Daca initial ati optat pentru CCC pana la 2 ani nu mai primiti acest stimulent de insertie.

3. Anii de facultate si de masterat nu au nici o legatura cu cuantumul indemnizatiei pentru CCC.

4. - Dar OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(5) si (6) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

- De aici eu inteleg ca daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an indemnizatia pentru CCC nu se mai suspenda ci o puteti incasa in continuare pana ce copilul implineste 2 ani.
in primul rand va multumesc pentru raspuns! inainte de a intra in ccc am avut si 1 an de munca in invatamant....... si daca ma intorc. din ce spuneti dumneavoastra......iau si indemnizatia si salariul aferent lunii in care lucrez? :D
1. Cand ati intrat in CCC a trebuit sa optati pentru una din variantele:
- CCC pana la implinirea varstei de 1 ani a copilului;
- CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

2. Oricare din variante ati ales nu o mai puteti schimba pe parcurs.

3. - Daca ati optat pentru varianta pana la varsta de 2 ani a copilului si va intoarceti la serviciu dupa ce copilul a implinit 1 an veti beneficia de prevederile art.16(2), lit.i) din OUG 111/2010 (adica luati si salariu si indemnizatie pentru CCC).
- Nu strica sa mergeti cu acest articol de lege si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
am ales CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului...... chiar asa am sa si fac .... Va multumesc inca o data!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Full Cost Visibility S.r.l. Full Cost Visibility S.r.l. Buna ziua, salariatul poate sa renunte la CCC si sa opteze pentru stimulentul de insertie? Acest lucru este posibil de cand implineste copilul 1 an pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramqby ramqby Buna ziua.As dori sa stiu daca optez pentru CCC 2ani,apoi ma razgandesc si dupa o luna vreau sa merg la munca,primesc pentru restul perioadei ... (vezi toată discuția)