avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract sezonier basel-elvetia ...indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract sezonier basel-elvetia ...indemnizatie copil

Buna seara!
Sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru intrebarea mea.Lucrez pe un vas de croaziera cu un contract sezonier si as vrea sa raman insarcinata numai ca in contractul meu de munca scrie decat o singura propozitie despre indemnizatia alocata pentru copil:"child benefits will be provided to those entitled, in accordance with the statutory provisions".Nu conosc legea din elvetia si tocmai de aceea as pun aceasta intrebare.Daca as ramane insarcinata mi-ar plati indemnizatie pentru copil?Stiu ca si o alta fata a fost in aceeasi situatie anul trecut si i s-a platit salariul in fiecare luna pana la 9 luni iar timp de un an o alta suma.Mentionez ca am contract de munca, permis de munca,asigurare sociala ,de sanatate.Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
stefanescu0, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 5 Septembrie 2012
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor spune ca pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.).


2. In situatia dvs. se aplica prevedile din Ordinul MMFPS 1474/2011 (din care dvs. alegeti varianta care vi se potriveste):


Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri obținute în străinătate ValeriaD ValeriaD Dacă obțin venituri din străinătate... respectiv Italia...si anul acesta vin acasă..pot beneficia de indemnizație? (vezi toată discuția)
Prenatal si indemnizatie crestere copil daca am lucrat in anglia cu acte in regula Anda12 Anda12 As vrea sa stiu daca pot beneficia de aceasta indemnizatie crestere copil in Romania, atata timp cat am un contract incheiat in Uk pe data de 25 iunie (am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Georgianaioanailie Georgianaioanailie Daca lucrez in austria de 3 ani si raman gravida pot primi indemnizatia lunara de crestere copil daca doresc ca pe perioada celor 2 ani cat am dreptul la ... (vezi toată discuția)