avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical in somaj

buna ziua! eu acuma sunt in somaj si am avut un accident as vrea sa stiu cum se procedeaza daca duc concediu medical la somaj mi se intrerupe somajul si imi dau ei alti bani s-au cum? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:00, 27 August 2014
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
...

Art. 6
...
(8) Baza lunarã de calcul a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (1) nu poate fi mai mare decât produsul dintre numãrul asiguraţilor din luna pentru care se calculeazã contribuţia şi valoarea corespunzãtoare a 12 salarii minime brute pe ţarã.
(9) Baza de calcul lunarã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) nu poate depãşi plafonul a 12 salarii minime brute pe ţarã.
Mai pe intelesul meu daca am brutul 11000 de ron pe luna nu mi se ia decat 9600 ron (12*800=9600) sau din totalul celor 6 luni nu se ia decat 9600 ron?multumesc
daca am brutul 11000 de ron pe luna nu mi se ia decat 9600 ron (12*800=9600) sau din totalul celor 6 luni nu se ia decat 9600 ron?multumesc

Buna ziua.

Care este termenul in care se depune certificatul medical, in situatia in care esti somer, tinand cont ca instiintarea AJOFM de existenta certificatului medical a fost efectuata, conform legii, in termen de 24 de ore. Cunosc ca certificatul medical se depune la angajator pana pe 5 ale lunii urmatoare pentru care s-a acordat medicalul (este precizat si pe verso-ul c.m.).
Cei de la somaj afirma ca certifcatul medical se depune in termen de 24 de ore, dar eu stiam ca pana pe data de 5 sau 10 ale lunii urmatoare. Exista o prevedere clara in legislatie? Multumesc.
Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 60/32/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 16 februarie 2006, cu modificările şi completările ulterioare :

Art. 81. - (1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate privind apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 ore de la data acordării concediului medical. In situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zilele declarate nelucrătoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în prima zi lucrătoare.
...

===

„Conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 430/11.05.2010, şomerii indemnizaţi au obligaţia de a depune concediul medical, sau, după caz, copie după acesta, la sediul AJOFM Braşov sau, în teritoriu, la punctele de lucru, în termen de 24 de ore de la data acordării acestuia. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zilele declarate nelucrătoare, şomerii indemnizaţi au obligaţia de a înştiinţa AJOFM Braşov în prima zi lucrătoare”, avertizează reprezentanţii AJOFM..."
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama mea este in ajutor de somaj are dreptu la medical pe ce perioada si cu cat este platit? (vezi toată discuția)
Concediu medical in somaj kikitam kikitam am 254 de zile concediu medical in ultimile 12 luni de munca din care 210 pentru un singur diagnostic ...sunt disponibilizata si voi intra in somaj ...pot ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical rusetmadalina rusetmadalina buna ziua, momentan sunt in somaj si am ceva probleme cu sanatatea,ma intereseaza daca intru in concediu medical o sa primesc 100% din veniturile de cand eram ... (vezi toată discuția)