avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cadastru gresit si probleme la intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cadastru gresit si probleme la intabulare

Buna ziua!

In anul 2002 am cumparat un teren de 800 mp reprezentand 1/2 dintr-o parcela mai mare, dreptunghiulara, de 1600 mp, in judetul Arges. In momentul incheierii contractului de vanzare la notariat vanzatorul a prezentat o "Schita de plan" intocmita de catre un inginer topo care prevedea un drum de servitute catre parcela mea, drum detinut in comun de catre cumparator si vanzator. Acest drum era trasat pe restul de teren de 800 mp ramas vanzatorului in urma vanzarii. Accesul la teren de 1600 mp si implicit la drumul de servitute se facea pe un drum de acces amplasat pe terenul unui vecin (de la care vanzatorul cumparase initial terenul de 1600 mp) care pe schita figura ca "drum de acces comun".

Imediat dupa incheierea tranzactiei vanzatorul si-a facut cadastrul pentru restul de teren si mi-a recomandat aceeasi persona pentru a-mi face si mie cadastrul. In perioada respectiva nu era necesara si intabularea asa ca dupa ce am primit "cadastrul" am considerat problema incheiata.

Acum doresc sa vand acel teren si am vrut sa-l intabulez. Spre surprinderea mea cei de la OCPI Campulung nu sunt de acord cu lucrarea cadastrala din 2002 deoarece drumul de acces care in schita de plan aparea ca drum de acces comun aflat pe terenul unui vecin in lucrarea cadastrala aparea pe jumatatea de 800 mp ramasa vanzatorului. In acest fel suprafata drumului de servitute apare in contractul de vanzare ca fiind 90 mp iar pe cadastru apare ca avand 186 mp.

Mai mult, in cadastrul meu drumul de servitute si terenul de casa au numere cadastrale diferite (asa cum, am inteles, este si corect) iar in cadastrul vanzatorului au acelasi numar.

In final, cei de la OCPI mi-au cerut sa iau legatura cu proprietarul actual al parcelei de 800 mp cumparate ulterior de la vanzator si care are o singura pozitie cadastrala pentru ca IMPREUNA sa corectam lucrarea cadastrala a acestuia astfel incat drumul de servitute sa capete pozitie cadastrala separata si pe cadastrul acestuia.

Am luat legatura cu persoana care a facut cadastrul in 2002 si, evident, nu-i asa, m-a trimis la plimbare. Mi-a dat o multime de explicatii, cum ca asa i s-a aratat cand a facut schita (desi in mod evident drumul de acces comun trebuia sa fie pe terenul celui de-al treilea vecin si nu pe terenurile de 800 mp asa cum a desenat dansul), ca dumnealui nu a vazut "Schita de plan" si deci nu are nici o vina, ca pe atunci nu era necesar ca drumul de servitute sa aiba pozitie cadastrala separata (desi o luna mai tarziu devenise pare-se necesar). Cand l-am intrebat de ce nu m-a contactat atunci cand a vazut ca drumul de servitute are 186 mp in loc de cei 90 mp din contractul de vanzare mi-a spus ca s-au mai intalnit astfel de situatii si situatia din teren este cea care conteaza. Desi, din punctul meu de vedere, lucrarea a fost intocmita gresit, a refuzat sa accepte s-o refaca fara a-l mai plati odata.

Traind toata viata in aceasta tara si dandu-mi seama ca poate unele dintre ele par naive, intrebarile mele sunt:

1. Este posibil ca o lucrare cadastrala inregistrata in 2002 sa fie contestata acum de catre OCPI si sa nu mai fie valabila deoarece suprafetele din contract si din cadastru nu corespund?

2. Daca sunt de acord sa pastrez situatia din cadastrul intocmit deja (cu drumul de acces de 186 mp), OCPI-ul are vreun temei legal pentru a-mi refuza intabularea deoarece cadastrul vecinului este incorect (drumul de servitute apare la aceeasi pozitie cadastrala ca si locul sau de casa)? Am citit pe forum despre multe situatii in care vecinii isi facusera deja cadastrul iar cand ultimul dintre ei s-a hotarat sa si-l faca a constatat ca terenul ramas teoretic (la OCPI) era mai mic decat ceea ce figura in acte. Cu alte cuvinte ceilalti si-au putut face cadastrul independent, fara a fi nevoie sa se tina toti de mana pentru a face cadastrul simultan.

3. Ce pot face impotriva acestui individ care in interval de 2 luni in 2002 a facut 2 lucrari cadastrale referitoare la 2 terenuri alaturate, cu o situatie identica dar le-a facut in mod diferit (drumul de servitute nu are pozitie cadastrala separata intr-una dar are in cealalta) iar schita sa difera grosolan de situatia din teren. Practic cu de la sine putere a redus suprafetele terenurilor de casa cu cate 48 mp fiindca asa i-a parut dansului mai bine. Pentru a avea un motiv pentru a nu reface lucrarea ne-a spus ca pe cadastrul vecinului drumul de acces comun nu mai exista si ca acesta nu are inscrisa nici o obligatie ca sa ne dea drept de acces catre cele doua proprietati (desi drumul de acces comun se termina exact pe proprietatea de 800 mp a vecinului meu cu care impart drumul de servitute asa ca practic nici dansul nu ar putea ajunge la terenul sau fara sa treaca peste ale noastre). Am inteles ca as putea face o plangere la OCPI dar as dori mai multe detalii daca se poate.

Nimeni nu a sesizat problemele practice de acces deoarece nimeni nu a mai reusit sa construiasca acolo casa de vacanta dorita asa ca terenurile nu sunt folosite decat de localnici pentru a face fan, asa cum au facut de sute de ani, fara sa-si puna problema unde este plasat drumul de acces si ce suprafata are.

Imi cer scuze daca poate unii termeni nu sunt cei corecti cat si pentru descrierea destul de lunga a problemei dar situatia este atat de incalcita incat m-am temut ca fara destule detalii nu se va intelege.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Mariana Micu , utilizator 13:37, 13 Martie 2023
In principiu, documentatiile cadastrale intocmite la nivelul anilor 2000-2002 se faceau in coordonate locale. Ele se faceau pe baza declaratiilor date de catre proprietar care isi asuma corectitudinea informarii cu privire la proprietate, locatie , imprejmuire, etc. La data intocmirii nici OCPI nu avea toate planurile parcelare intocmite corect (nici acum), motiv pentru care a admis ambele documentatii.
Dvs. ati vizualizat documentatia inainte de a se depune ?
Puteti face o notificare acelui expert cadastral pentru a reveni asupra lucrarii dvs. si a o modifica. Se pot face rectificari. dar in momentul de fata nu se mai poate in sistem local. Trebuie coordonate in sistem STEREO 70, posibil un GPS. Si aceste modificari costa. Puteti sa cereti unui alt expert sa va intocmeasca aceasta rectificare daca primul nu vrea. Puteti cere detalii de la OCPI. Probabil aveti si o incheiere de respingere de la Carte funciara prin care vi se cere ce anume trebuie ca sa va incadrati in datele pentru intabulare.


Buna ziua si multumesc pentru raspuns!

Nu, nu am vazut documentatia inainte de depunere fiindca oricum nu stiam la ce sa ma uit pe vremea aceea. Nu stiam nici cadastrul cu se sa mananca, era o formalitate care trebuia insa indeplinita. Din cauza aceasta am platit un "specialist". Inteleg unde bateti si partial aveti dreptate - "specialistii" trebuie platiti si verificati de catre nespecialisti. Diferenta este ca dansii au dreptul sa aplice o stampila pe documentele intocmite iar clientii doar sa plateasca. Imi cer scuze pentru ironie de la adevaratii specialisti care chiar isi fac treaba cum trebuie.

Momentan nu am o respingere de la OCPI fiindca terenul a devenit al meu in totalitate in urma unui partaj, Iar acolo "specialistul" grefier sau judecator, nu stiu al carui merit este si oricum nu mai conteaza, dupa ce face vorbire in tot textul incheierii despre "1/2 din drum de acces si loc de casa" in final, cand se ajunge la ceea ce hotaraste instanta omite sa mentioneze si 1/2 cota indiviza din drum si imi repartizeaza doar locul de casa. Asa ca acum pot intabula locul de casa dar nu si drumul de acces. In prezent lupt pe mai multe fronturi, si la OCPI si la Judecatorie, nici nu am mai indraznit sa va cer parerea referitor la aceasta a doua problema. :(

Desigur ca orice parere si in acest subiect este binevenita. Si ca sa previn o intrebare asemanatoare, nu, nu am observat problema aceasta nici eu si nici avocata mea in termenul de recurs 15 zile.

Multumesc inca odata pentru sprijin.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
trica599, utilizator
Deoarece este cam alambicat ceeace aţi descris, pot să vă spun următoarele:
-din punct de vedere cadastral, deci al unei întabulări în regim de carte funciară, orice suprafaţă trebuie să fie strict delimitată şi amplasată. Prin urmare, şi acest drum de servitute trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii. "Specialistul " a măsurat şi a arătat pe schiţă , ceeace i s-a arătat că aparţine, deoarece fiecare dă o declaraţie pe proprie răspundere că acelea sunt limitele terenului. iar topograful răspunde de coordonate. Întâi trebuie să solicitaţi ceeace a omis judecătorul să spună în hotărâre cu privire la 1/2 din drum şi numai după aceea să mergeţi la OCPI. OCPI are dreptul să întabuleze doar ceeace a spus instanţa, clar, cert şi neechivoc., să cuprindă în mod clar întinderea drepturilor şi identificarea acestora. Solicitaţi printr-o CERERE DE LÃMURIRE A DISPOZTIVULUI , HOTÃRÂRII NR.....conform actelor depuse la dosar. deoarece în dispozitiv nu se menţionează nimic.cu privire la drum. Este caz de nelegalitate, prevăzut de art. 304 pct. 9. Pe urmă vă puteţi adresa OCPI.
Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Avem un titlu original din anul 1947, pe o suprafata de 7,19 ha din care s-a primit pe titlu doar 6,06 ha. Cum putem intra in posesie diferentei? Mentionez ca toata suprafata este pe aceasi locatie, unde se gaseste si locuinta.
Va multumesc si astept raspunsul.
Incercati pe cale administrativa: solicitati printr-o notificare primariei sa va explice de ce nu ati primit suprafata intreaga, daca diferenta de teren o folositi puteti nota posesia la Cartea Funciara, iar daca nu reusiti nici in acest caz, formulati actiune in revedincare in instanta (in functie de situatie se poate cere si granituirea=delimitarea imobilului).

Alte discuții în legătură

Cadastru / intabulare teren / drum acces helgapopa helgapopa In 2004 am cumparat un teren de 500 mp net, rezultat dintr-o lotizare-dezmembrare. In acelasi contract de vanzare-cumparare era inclusa si cota-parte din ... (vezi toată discuția)
Modificare cadastru asclepios asclepios Buna seara, Va supun atentiei urmatoarea speta: In cursul acestui an am cumparat un teren pe care se afla o casa batraneasca. Din pacate asa cum se intampla ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)