avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare autorizatie de constructie fara cale de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public

Buna ziua !

Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie.

In 2007 am cumparat de la familia "N" (bunicii mei) o suprafata de teren de 430 mp pentru a construi o casa. Persoana care s-a ocupat de cadastru a inteles ca e nevoie sa lase si un drum de servitute sau cale de acces pe care sa ajung pana la terenul cumparat.
Terenul cuparat se afla la aproximativ 150 metri de la un drum public aflat pe malul unui parau. Ca sa ajung la el trebuie sa trec peste terenul "A" (fanat), terenul "B" (casa bunicilor), terenul "C" (gradina bunicilor).
In cadastru si in actele de vanzare cumparare am observat, de curand, ca drumul de servitute este trecut doar de la terenul meu pana la limita cu terenul "B"(casa bunicilor), mai departe peste terenul "B" si "A" nemaifiind trecut nimic.
Primaria, pe baza acestor cadastre, in 2007, mi-a eliberat autorizatie de constructie neverificand posibilele greseli in cadastre sau in actele de vanzare cumparare.
Acum, bunicii mei vor sa vanda aceste terenuri si casa unui unchi de-al meu ceea ce inseamna ca e posibil ca eu sa raman fara o cale de acces peste terenul A si B pana la domeniu primariei.
Cum pot rezolva problema in primarie, sau cu primaria, datorita faptului ca s-a eliberat autorizatia de constructie fara sa fie verificate actele sau ce se intampla daca unchiul meu cumpara tot fara sa mai declare pe acele parcele un drum public pentru a avea si eu iesire de la proprietate?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:17, 22 Septembrie 2011
In contractul de vanzare-cumparare este trecut si drumul de servitute sau acesta apare doar in documantatia cadastrala?
Daca in contract este mentionata servitutea, atunci unchiul dvs., cumparand terenurile bunicilor, va fi obligat sa va respecte dreptul de servitute.
Daca in contract nu este trecut drumul de servitute, se poate incheia un act separat de stabilire a servitutii, cu proprietarii terenurilor peste care acest drum ar trebui sa treaca.
Daca nu se poate incheia un asemenea act, trebuia apelat la instanta de judecata pentru pronuntarea unei hotarari prin care sa fie stabilita servitutea de trecere.
Drumul de servitute este trecut in actul de vanzare cumparare DOAR de la parcela mea de teren, peste terenul C al bunicilor, oprindu-se la limita cu terenul B.
El ar trebui sa traverseze parcela B prin spatele casei bunicilor si parcela A (fanatul) pana la marginea paraului unde este drumul public (domeniul primariei trecut pe cadastru).
Cei ce vor intocmi documentatia cadastrala pentru casa bunicilor si terenul aferent (terenul B) pregatindu-l pentru vanzare, poate lasa drum public sau ceva de genul pana la domeniul primariei?
Daca unchiul meu face actele de vanzare cumparare fara sa lase acest drum si isi imprejmuieste proprietatea eu nu mai am acces deloc (nici macar cu piciorul) la proprietatea mea si la casa......

Va multumesc pentru raspunsuri !!!
Trebuie sa incheiati act pentru servitutea de trecere si peste terenurile A si B. Servitutea poate fi mentionata si in actul de vanzare ce va fi incheiat intre bunici si unchi.
Cei care vor intocmi documentatia cadastrala ar trebui atentionati sa masoare calea de acces (pentru ca este posibil sa nu observe ce se "intampla" in vecinatate...). Vanzatorii (si tocmai pentru ca va sunt si bunici) ar trebui sa ceara inginerului cadastrist sa masoare calea de acces.

Apoi, notarul va face vorbire in contractul dintre bunici si unchi despre aceasta cale de acces care deserveste proprietatea dvs. In final, daca veti dori sa vindeti vreodata, dreptul de a folosi intreaga cale de acces va reveni noului proprietar.

Unchiul nu are decat de pierdut daca ii convinge pe bunici sa ii vanda fara stabilirea caii de acces, pentru ca va avea obligatia sa va asigure accesul la drumul public. Atentie, insa, la ...pasivitatea in care ati stat pana acum. Unchiul (dupa cumparare) ar putea pretexta ca atat timp cat nu ati facut nimic pana acum, inseamna ca v-a convenit situatia...
Aseara s-a facut cadastrul pe casa si terenul aferent al bunicilor (parcela"B"). Nu am putut fi prezent pentru a vedea care sunt intelegerile si discutiile. In ultima discutie avuta cu bunicii mi-au confirmat ca vor prelungi drumul de serviture care este momentan in acte declarandu-l chiar drum public.
Ceea ce nu as vrea sa se intample,
datorita faptului ca bunicii nu prea inteleg termenii si detaliile trecute intr-un act de vanzare cumparare,
unchiul meu sa nu treaca ceea ce vrea el in acte iar eu sa ajung sa nu am acces la proprietate urmand sa ajung pe la primarie, politie si pe urma in instanta.

Va multumesc pentru sfaturi,

Alte discuții în legătură

Drum de servitute! se poate? crismari crismari indraznesc sa apelez la bunavointa voastra (am mai postat un mes. si am fost surprinsa sa vad ce prompt mi-ati raspuns) si revin cu o problema: drum de ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute wrunning wrunning Buna ziua! Impreuna cu o cunostinta am achizitionat un teren ce a fost dezmembrat pentru ca noi sa cumparam fiecare jumatate din el. El a optat pentru ... (vezi toată discuția)
Ingradirea accesului la proprietate privata GRECEA SORIN GRECEA SORIN Buna ziua,detin in proprietate un teren in suprafata de 2600mp intravilan.Acest teren este taiat in doua de un parau care in actele mele este proprietatea ... (vezi toată discuția)