avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Buna ziua!
Impreuna cu o cunostinta am achizitionat un teren ce a fost dezmembrat pentru ca noi sa cumparam fiecare jumatate din el.
El a optat pentru parcela din prim plan, eu pentru cea din plan secundar, eu beneficiand de drept de servitute pe un drum ce strabate parcela din prim plan, drum ce figureaza si in cadastrele parcelelor si in cartile funciare.El si-a construit locuinta si lasat spatiu pentru drumul de servitute, insa a avut porti si in fata si in spatetele terenului sau.Acest lucru nu m-a deranjat, deoarece eu am luat terenul ca investitie si nu am locuit acolo.
Si la achizitie, in spatele terenului meu figura un drum judetean la care aveam teoretic acces, insa drumul de servitute a fost creat pentru a garanta accesul optim la terenul meu.Recent, acest drum judetean a fost asfaltat. Astfel, vecinul meu sustine ca eu am dobandit acces optim la terenul meu si ca doreste a cere in instanta stingerea dreptului meu de servitute pe drumul de pe parcela sa si a folosi in alt scop suprafata destinata acestui drum.
Am citit articolul 770 din noul cod civil si un articol pe aceasta tema, insa nu imi este clar de ce el ar avea in momentul de fata dreptul de a nu imi mai oferi acces la drumul de servitute prin prisma faptului ca acum am acces la drumul judetean ce a fost asfaltat.
Mai precis, cred ca referintele cele mai importante si care as vrea sa stiu daca se pot aplica sunt:
- art. 770 noul cod civil, alin. 1, libera f) neuzul timp de 10 de ani; eu nu am locuit aici si in ultimii 10 ani o singura data am folosit acest drum, intr-una din rarele ocazii in care mi-am vizitat terenul, vizitand si cunostinta mea si el conducandu-ma pe acest drum pana in spatele terenului sau, pentru a vedea cum se prezinta terenul meu. Probabil l-as fi folosit mai des, la fiecare vizita anuala la teren, daca nu ar fi fost restricionat de portile la care nu am acces, desi recunosc ca nu am cerut in mod specific acces la ele, nelocuind aici si sperand ca nu va fi o problema ulterioara
- art. 770 noul cod civil, alin. 1, libera g) disparitia oricarei utilitati a acestora. Doresc a instraina in curand terenul si avand in vedere geometria terenului si dezvoltarea locala, este extrem de probabil ca el sa fie achizitionat de cineva care sa doreasca parcelarea suplimentara a terenului meu, astfel ca drumul de servitute ar fi cu atat mai folositor, pentru a nu se face accesul doar din drumul judetean si astfel fiind necesare drumuri de servitute noi, exclusiv pe supratata terenului meu , pentru parcelele noi create.
Va multumesc anticipat pentru parerile dvs. pertinente in ceea ce priveste cazul de fata si eventualele sugestii pentru a preveni eventuala pierdere a dreptului de servitute.
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 20:48, 2 August 2018
In opinia mea, Vecinul are dreptate si orice instanta va decide in favoarea lui. Dacă cine cumpara reparceleaza e obligat sa asigure parcelelor ce nu au acces direct la drumul asfaltat drept de ieșire, adică sa asigure servitute de trecere. Iar servitutea inițială s a stins nu atat prin neuz cat prin schimbarea condițiilor de acces mai favorabile care numai afectează proprietatea sa. Are dreptul sa pretindă stingerea servituții de trecere
Va multumesc pentru raspuns! Am inteles opinia dvs. .
Luand in considerare cazul in care sunt de acord cu stingerea servitutii de trecere, as dori sa stiu care este procedura corecta pentru a ma asigura ca am acces garantat legal la drumul din spate. In cadastrul facut acum 17 ani terenul figureaza pana la acesta si este mentionat in contractul de vanzare-cumparare ca granita, insa totusi as vrea sa stiu ce act si de la ce autoritate imi poate confirma precis acest lucru.
Va multumesc!
Nu am inteles. Aveți sau nu drum asfaltat pana la terenul Dvs in spate?... dacă este drum județean ass cum ziceti nu ar trebui sa se oprească in dreptul terenului si sa continua spre alte cai de acces si eventual alta localitate. Altminteri e drum local
In cadastru era trecut ca "de" cu un anumit numar. Acum este o strada cu nume, asfaltata si trece prin spatele terenului meu, perpendicular, deci teoretic am acces la el.
Nelamurirea mea este in ce act ar trebui sa figureze faptul ca terenul meu este fix pana la acel drum, avand deschidere.In cadastrul meu de acum 17 ani, acest drum era considerat granita la sud, mentionata si in contractul de vanzare cumparare.
Insa in aceasta zona au fost de-a lungul timpului diverse probleme cu asa zise suprapuneri de parcele, mutari de drumuri si asa mai departe.
Doresc doar sa ma asigur ca in acte terenul meu figureaza pana la aceasta strada asfaltata.
In ce act sau acte oficiale de actualitate si cat mai elocvente pot regasi acest fapt si cum il pot solicita? Vreau sa ma asigur ca in cazul renuntarii la dreptul pe drumul de servitute, va figura in toate actele actualizate accesul meu de drept la aceasta strada asfaltata. Poate suna putin exagerat, insa in aceasta zona au fost multe probleme.
Va multumesc!
In PUZ

Alte discuții în legătură

Cumparare teren langa drum de servitute daniela_serb daniela_serb As avea o intrebare ,daca ma poate ajuta cineva. Vreau sa cumpar o parcela de teren situata langa un drum de servitute,dar care nu este evidentiat ... (vezi toată discuția)
Obtinere drept de servitute Fghjkkk Fghjkkk Am un teren intravilan pt care am cumparator. Acesta conditioneza cumpararea de garantarea dreptului de servitute pt terenul din dreapta care printr-o ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)