indraznesc sa apelez la bunavointa voastra (am mai postat un mes. si am fost surprinsa sa vad ce prompt mi-ati raspuns) si revin cu o problema: drum de servitute
asadar este vorba despre o curte de 2000 metri, vecini stanga, dreapta, in fata drum (sosea) iar in spatele curtii o vale cu un lac. noi am fcut cadastru curtii astfel: jumatatea de sus, dinspre sosea pe care se afla si casa, si alta jumatatea , cea dinspre lac (deci doua parti egale), in speranta ca vom vinde partea dinspre lac CU PROMISIUNEA primarului ca obtinem drum de servitute spre lac, adica, toata curtea (2000m) va avea un drum spre sostea si un drum spre lac...sper ca sunt destul de explicita....
si....am gasit client din sat care bineinteles ca stia situatia (il cunoaste si pe primar si pe noi)care ne-a dat un avans....dar acum avem probleme cu primarul....nu mai vrea sa ne dea drum!!!
ce putem face, pentru a solutiona acesta problema, putem constrange intr-un fel primarul sa ne dea un drum care deja exista (intre curtea noastra si lac este deja drum,dar nu a fost precizat in cadastru, pe cadstru scrie "valea calnaului") adica sa ne dea o autorizatie prin care noi putem iesi, legal, pe acel drum (defapt cel care cumpara)...
de ce avem nevoie....pai...pe jumatatea din fata vrem sa facem acte unui nepot (terenul e pe numele bunicii si copiilor ei) si jumatatea din spate sa o vindem....dar facand acte pe partea din fata pe alt proprietar lasam partea din spate fara nici un fel de drum legal si deci tinem "pe loc" si nepotul...care vrea acte pentru a-si construi ceva pe terenul din fata...(cadastrul e deja facut pe numele celor 3 mostenitori)
in speranta ca am fost destu lde explicita, va multumesc anticipat si va astept nerabdatoare cu raspunsuri....
Cred că primăria nu are nicio obligaţie de a institui un drept de servitute pentru accesul la acel lac, cu atît mai mult cu cît presupun că există spre lac un alt drum de acces, la care presupun că puteţi ajunge. Dreptul de servitute poate fi impus (pe cale judecătorească) în sarcina unui teren (fond aservit) şi în favoarea altuia (fond dominant) doar acolo unde accesul la fondul dominant nu s-ar putea face decît peste fondul aservit.
În ideea că vreţi să parcelaţi terenul de 2000 mp, va trebui să instituiţi un drept de trecere peste terenul de la şosea în favoarea terenului din spate, care nu are ieşire directă. Nu ar fi rău să instituiţi acelaşi drept de trecere pe terenul din spate în favoarea terenului aflat la şosea, pentru ca, în eventualitatea în care se va amenaja şi acel drum spre lac (cu acordul consiliului local), terenul de la şosea să poate beneficia şi el de acel drum, utilizînd servitutea de trecere peste terenul din spate.
Sper că am fost suficient de explicit...
...pai trebuie sa creati un drept de servitute pe terenul din fata(al nepotului) in favoarea celui din spate pentru a avea acces la calea publica...acordul primariei nu e necesar pentru ca bunurile vsunt proprietatea dvs...singurul lucru necesar de la primarie este certificatul de urbanism necesare la crearea servitutii...
va multumesc mult pt promptitudine...
totusi, pentru a-i acorda cumparatorului drum de servitute prin curtea din fata, e nevoie de un nou cadastru? sau doar un act legalizat la notar (contract....drept de servitute...sau ceva de genul asta....) si mai ales cati metrii trebuie sa aibe noul drum prin curtea din fata?
astept cu nerabdare raspunsurile voastre!
Alte discuții în legătură
Cale de acces
mihai32
Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)