Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa las o cale de acces la sosea, mentionez ca exista acces la parcela si prin partea din spate acolo aflandu-se un teren liber in proprietatea primariei dar nu figura ca sosea in momentul vanzarii.Acum dupa 4 ani de la vanzare s-a facut strada pe acel teren al primariei deci exista acces direct la parcela. Vreau sa stiu ce trebuie sa fac ca sa anulez calea de acces pe care am lasat-o la momentul vanzarii?Va multumesc.
Dreptul de servitute l-ati dat prin inregistrare in Cartea funciara, cu toate caracteristicele unui veritabil drum-latime , lungime, in favoarea lui X, acces pietonal si auto, si cu/fara atelaje?(deci este trecut in C.F ca sarcina a d-voastra in favoarea fondului din spate, fond, la ora cand ati vandut, fiind infundat)
Daca este o simpla cale de acces, nementionata in contractul de vanzare cumparare, ci lasata prin toleranta, pt. a se respecta normele de buna vecinatate,este o alta problema.
In primul caz, de comun acord sau daca nu, in instanta, se cere stingerea respectivei sarcini de pe terenul d-voastra, prin faptul ca terenul din spate nu mai este teren infundat, avand iesire directa la drum public.
In a 2-a situatie, cand drumul de acces este, asa cum am spus , o simpla trecere, nementionata in C.F, in contract de vanzare cumparare, acesta il puteti inchide,, fara nici o problema, deoarece acest drum a fost folosit prin toleranta cat timp respectivul nu avea deschisa calea spre drum public.Devenind strada, terenul invecinat(al primariei) terenului infundat, acesta are iesire directa la drumul public si nu mai are de ce sa treaca pe la d-voastra.Pentru asta nu trebuie sa faceti nimic decat eventual, din pura politete, sa-l anuntat pe respectivul , ca veti inchide calea de acces folosita pana acum deoarece are acces direct.
varianta mai simpla ar fi sa mergeti la notar cu persoana careia i-ati vandut si sa solicitati radierea servitutii din CF, dar trebuie sa fie de acord si vecinul