avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SERVITUTE / POSESIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SERVITUTE / POSESIE

Buna ziua.
Ma confrunt cu o problema legata de servitute....sa ma fac inteles trebuie sa va explic despre ce este vorba ....locuiesc in mediul rural si mostenesc de la bunicul un teren pe care se afla doua case si una anexa, prin mijlocul proprietatii, adica printre cele doua case aflate in aceasi curte trece un drum, care duce la locuinta vecinului, acesta avand drept de srvitute. In anul 1984 in urma unor neintelegeri cu vecinul bunicul meu a fost dat in judecata si hotararea judecatoresca a fost data in favoarea veciunului, acesta avend drepturi de srvitute pe acel sector de drum.
In urma decesului vecinului locuinta acestuia o mostenesc fii, care acestia vor sa faca un gard pentru delimitarea drumului, care ne deranjeaza prin separarea celor doua case. In anul 1951 bunicul a facut o chitanta scrisa precum ca acestia pot folosi drumul, contra valoarii de 6000 lei. Chitanta a fost facuta fictiv intre cei doi, bineinteles ca bunicul nu a primit nici un ban si nici copie de pe chitanta, in concluzie eu nui o am, o poseda doar mostenitorul locuintei vecinului.
In urma hotararii judecatoresti sentinta este urmatoarea "obliga pe parat (bunicul) sa lase drumul de trecere de la calea publica pana la locuinta vecinului in linistita posesie"
Intrebarile mele sunt:
Tinand cont de chitanta facuta de bunicul, chitanta in care nu stim ce scrie #-o, ce drept pot avea vecinii asupra acelei parti de teren?
Care este diferenta intre Servitute si posesie ?
In conditiile in care vecinii au obtinut o autorizatie de constructie pe proprietatea lor, acestia erau obligati invreun fel sa obtina acordul nostru in calitate de vecini ?
Considerand ca acestia pot face gard de delimitare a drumului cum pot sa contraatac in justitie fapta ?
Astept un raspuns, Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 16:54, 8 Aprilie 2011
Chiar daca nu le-ar fi dat drept de servitute(care am inteles ca a fost dat) trebuia sa le dati acest drept, este adevarat , nu gratuit.
Servitutea de trecere este un dezmembramant , drumul de acces poate sa existe si trebuie sa existe prin regulile de buna vecinatate dar a nu se confunda toleranta pe care o are un proprietar fata de vecinul sau , pe care-l lasa sa treaca, si posesia-art.1853-cod civil arata clar ca toleranta nu se poate transforma in posesie.Daca ar fi asa, niciun proprietar de teren nu ar ceda nici 1 cm.de teren sau nu ar face niciun act de toleranta fata de vecin.In clipa cand toleranta devine obligatie pt.cel care face aceasta toleranta, el poate sa o opreasca si atunci intervine justitia.
"obliga pe parat (bunicul) sa lase drumul de trecere de la calea publica pana la locuinta vecinului in linistita posesie"

trebuie mai multe amanunte, o servitute de trecere corect instituita ar trebui sa aiba latime lungime, sau sa fie in urma unei expertize judiciare bine determinata in teren.
Altfel vecinul are drept de trecere prin curtea dvs , cu conditia sa nu strice nimic, pe unde vrea el. Dar dvs sunteti proprietar si daca instnta nu a stabilit clar pe unde e drumul , atunci o puteti face dvs (adica nu prin mijlocul parcelei ci pe langa un gard). si evident puteti ingradii acel drum.
Ideal ar fi sa consultati un avocat cu sentinta in mana!!! Poate ca vecinul nu are drept de trecere cu masina #-o .
din ce relatati exista o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care bunicul dvs era obligat sa lase drum de trecere. dvs nu puteti decat sa respectati aceasta sentinta. pt cea de-a doua intrebare raspunsul este ca vecinii nu au nevoie de acordul dvs pt eliberarea unei autorizatii de constructie. daca primaria le-a eliberat autorizatie atunci este legal.
Drumul de trecere se da pentru trecere pietonala, auto, cu atelaje .Concret, ce aveti scris in contract?
Chiar daca aveti ceva scris si acel lucru va face posesia terenului mai impovaratoare, puteti schimba, in instanta, acea trecere, care totusi va fi obligatorie sa le-o dati.Faptul ca va imparte proprietatea inseamna deja ca va creaza un impediment major in exercitiul deplin al dreptului d-voastra de proprietate, conform art.480 c.civil-acest lucru deja va motiveaza , pe deplin cererea ca trecerea sa fie facuta la marginea terenului.
Vecinii au voie sa construiasca avand drum de acces, fara de care nu li s-ar fi eliberat Autorizatia de construire(drumul dat de bunicul, chiar daca nu persoanelor actuale, drum care va exista atata vreme cat va exista fondul respectiv)
Da asta stim bine ca vecinul are drept de trecere prin curtea noastra dar el spune ca drumul stabilit prin hotararea judecatoreasca este al lui,se comporta ca si proprietar pe el fapt pentru care el a pus o poarta metalica pe care o tine incuita.
Pe acea portiune de drum de drum am circulat toti fapt pentru care nu inteleg de ce ne ingradeste trecerea....
Va rog ajutatima cu un sfat.

Alte discuții în legătură

Drum servitute în curte comuna Paula Gabriela Paula Gabriela Bună ziua, avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna. Menționez ca noi avem locuință în fundul curții. ... (vezi toată discuția)
Blocare drum servitute sanyyos sanyyos Bunaziua tuturor si v-as fi recunoscator pentru un sfat in problema ce o am... va rog mult, as vrea sa evitam discutiile si comentariile de genul: \"rupe-i ... (vezi toată discuția)
Delimitare drum de servitute artemys artemys Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un drum de servitute. Am o constructie, proprietate personala, accesul la sosea ... (vezi toată discuția)