avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Delimitare drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Delimitare drum de servitute

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un drum de servitute.
Am o constructie, proprietate personala, accesul la sosea facandu-se pe un drum de servitute, care este proprietatea vecinului, dar pe care eu am drept de servitute (accesul vecinului la sosea se face tot pe acest drum).
Acest drum nu este delimitat in nici un fel, noi am tot cerut sa fie facut un gard, dar ni s-a spus ca nu-l obliga nimeni sa delimiteze servitutea de curtea lui, din moment ce el este proprietarul, iar noi avem doar drept de trecere.
Exista vreo lege sau vreun act in acest sens? Nu trebuie totusi sa existe o delimitare clara?
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Frigioiu52 , utilizator 11:59, 24 August 2021
Din moment ce drumul respectiv este folosit si de catre proprietarul acestuia, ca drum de acces, nu-i puteti impuune sa-si delimiteze drumul. Dumneavoastra aveti doar un drept de tercere peste terenul proprietatea altuia.
Ingradirea (stabilirea liniei despartitoare) se face intre proprietari diferiti. Ori omul nu poate fi obligat sa-si ingradeasca propriul teren, cu atat mai mult cu cat l-ar incomoda pe el in folosirea drumului.
In loc sa multumiti omului ca va lasa sa treceti peste proprietatea lui, vreti sa-l impovarati si mai mult si sa-i ingraditi lui dreptul de trecere...
Acest drum de servitute este delimitat separat si in cadastru, asa s-a vrut de la inceput. Acest lucru nu are importanta?
Va multumesc foarte mult.
Cel care are dreptul de servitute are dreptul de a face toate lucrarile necesare pentru a-si mentine acest drept. In cazul servitutii de trecere se pot face orice lucrari necesare pentru a intretine drumul in stare de functionare, insa ingradirea nu intra intr-o astfel de notiune. Un drum se delimiteaza de restul terenului prin care trece prin alte elemente nu prin ingradire.
Nu-l puteti forta sa ingradeasca terenul si nici d-voastra nu o puteti face.
Puteti insa sa va intretineti drumul.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
artemys a scris:

Acest drum de servitute este delimitat separat si in cadastru, asa s-a vrut de la inceput. Acest lucru nu are importanta?
Va multumesc foarte mult.

Una este delimitarea "pe hartie" din cartea Funciara si alceva este delimitarea drumului de trecere (aveti doar un drept de trecere peste terenul proprietatea vecinului) prin gard.
Raspuns final: Nu, nu puteti ingradi drumul de trecere.
Am inteles.
Multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere iosifgeorge iosifgeorge Matusa mea a cumparat o casă de la un dezvoltator imobiliar, iar proprietatea contine si un drum cu acces la sosea ptr care exista servitute in actele ... (vezi toată discuția)
Servitute / posesie adrian_mercan adrian_mercan Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de servitute....sa ma fac inteles trebuie sa va explic despre ce este vorba ....locuiesc in mediul rural si ... (vezi toată discuția)
Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului HeniuV HeniuV In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la ... (vezi toată discuția)