avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului

In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la sosea se face pe un drum pe care il detinem in proprietate comuna, lung de 30 m si lat de 4,8 m. Unul din vecini are proprietatea situata la capatul drumului lat de 4,8 m, avand portile situate pe partea stanga a drumului, direct din drumul comun, eu am acces la locuinta mea printr-un drum de acces lat de 4 m si lung de 6 m, construit perpendicular pe capatul drumului comun de 4,8 m, iar celalalt vecin are gardul construit pe toata lungime drumului de 4m, pe partea stanga a acestuia, in sensul de mers inspre casa mea, prinzand cu gardul lui si latimea de 4,8m din capatul drumului celalalt. Drumul de 4,8 m si cel de 4 m, sunt unul perpendicular pe celalalt, formand litera ,,L”. Mai am un vecin care are construit un gard, langa drumul de 4 m, pe partea dreapta a drumului, in sensul de mers inspre casa mea, dar acesta are acces in drumul de la sosea.
Cei doi vecini cu care impart drumul de 4,8 m si-au construit gardurile chiar la limita drumurilor, fara sa se consulte cu mine. Problema e ca detin o masina lunga de 4,5 m si imi e foarte greu sa dau masina cu spatele si apoi sa ies cu fata la drum, ramanandu-mi numai 30 de cm in spate. Pe timp de iarna, atunci cand este zapada, e imposibil sa fac acest lucru si trebuie sa las masina in sosea. Art. 612 din Noul cod civil arata ca ar trebui sa existe 60 cm distanta minima de la o constructie fata de linia de hotar, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Vecinii aveau dreptul sa construiasca gardurile chiar la marginea drumurilor, adica la 4 m cat are drumul scurt care ajunge la mine, si celalalt drum, de 4,8 m, fara sa respecte distanta de 60 cm? Se incalca si dreptul de servitute, deoarece o masina de pompieri standard are lungimea de 7,7 m, si este imposibil ca aceasta sa ia coltul si sa ajunga la casa mea, in cazul in care, Doamne fereste, s-ar intampla ceva. Incalzirea casei o am cu lemne si o masina sau o caruta nu incap ca, sa-mi lase lemnele in fata portii. Ce ma sfatuiti in cazul acesta sa fac?
In cazul drumului de servitute pentru accesul, spre ex. a masinii de pompieri, daca se castiga un proces cu toti vecinii, trebuie sa-i despagubesc pe vecini ca, sa-si reconstruiasca gardurile mai departe?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
HeniuV, utilizator
Cel mai recent răspuns: HeniuV , utilizator 11:41, 30 August 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Nu! Vecinii mei sunt de rea credinta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
HeniuV, utilizator
Daca in cadastru acel drum are 4,8 m latime, vecinii aveau dreptul sa isi faca gardul pe limita de proprietate. Nu aveti dreptul sa pretindeti un drum cu o latime mai mare. Inteleg ca sunteti toti 3 coindivizari ai acelui drum. Vecinii nu aveau obligatia sa se consulte cu dvs ptr a-si ingradi ceea ce ei detin cu acte de proprietate.
In Romania exista drumuri de servitute si de 3.5 m latime.
Este problema dvs ca aveti masina lunga de 4.5 m.
Cand ati cumparat terenul/casa, nu stiati ce latime avea acel drum? Problemele cu accesul carutei de lemne si masinii de pompieri sunt reale, dar trebuia sa vi le puneti inainte de achizitie, nu acum. Dvs ati cumparat suprafata X de teren si cota indiviza Y din drumul de servitute, dar ati dori sa aveti ceva mai mult de atat, am inteles eu bine!?
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
carmen2010, utilizator
Vecinii si-au construit gardurile dupa ce mi-am construit casa! Exista drumuri de servitute si de 3,5 m, dar in cazul in care drumul coteste trebuie asigurat un arc de cerc sau o marime a drumului, astfel incat sa poti coti masina la stanga sau la dreapta. Nimeni nu are dreptul sa-ti blocheze drumul de acces la proprietate! Trebuie sa dai toti vecinii in judecata si Instanta de judecata va decide cea mai buna si economica solutie, chiar daca vecinii detin acte de proprietate, dar trebuie sa-i despagubesc pe cei afectati de decizia judecatoreasca, pentru a-si reconstrui portiunea de gard afectata de latirea drumului! Plus de asta, vecinii nu cunosc legea. Gardul construit nu e gard comun si n-aveau dreptul sa-si construiasca gardul la limita proprietatii, fiind obligati sa respecte legea( cei 60 de cm de la drum). Inteleg ca eu nu pot beneficia de cei 60 cm, deoarece nu sunt indreptatit, dar pe cei 60 de cm vecinii puteau sa-si puna panselute, dar nu aveau dreptul sa-si construiasca gard!
Gardul poate fi construit pe limita de proprietate , distanta de 60 de cm se refera la o constructie . Ati vazut cand au inceput sa-si faca gardul , atunci era momentul sa aveti o discutie prin care sa rezolvati aceasta problema . Amiabil.

Alte discuții în legătură

Obstrucţionare acces proprietate HeniuV HeniuV Suntem trei proprietari care avem acces comun la acelaşi drum. Drumul este privat şi se află în proprietatea mea şi a celorlalţi doi vecini. Cu ceva ... (vezi toată discuția)
Împrejmuirea terenului agricol andras971 andras971 Recent, vecinul meu a construit un gard chiar în brazda despărţitoare dintre cele două terenuri arabile extravilane.Întrebarea mea este că nu trebuia să ... (vezi toată discuția)
Gard viu Leordeanu Leordeanu Am sadit gard viu in curtea proprietatea mea la 0,15 m langa gardul deja construit de mine avand bordura din ciment ,stalpi metalici si plasa de ... (vezi toată discuția)