Bunaziua tuturor si v-as fi recunoscator pentru un sfat in problema ce o am...
va rog mult, as vrea sa evitam discutiile si comentariile de genul: "rupe-i capu, ca e nesimtit"
Acum vreo 8 ani, am terminat un proces de revendicare pentru o casa nationalizata... casa a fost in proprietatea primariei si dupa vreo 15 ani de procese, am fost pus in posesie...pana aici, totul ok...
m-am trezit ca vecinul are drum de servitute prin curtea mea, iar pe unde era iesirea lui si-a facut un gard cu vreo doi ani inainte sa fiu eu pus in posesie... de vreo 8 ani, ne tot tocmim... ba ca vrea sa cumpere, ba vrea sa ii inchiriez... ba vrea drumul, ba vrea drumul si vreo 300 de metrii patrati de terem...
de 8 ani ma chinui sa imi fac un cadastru si nu pot pentru ca drumul lui apare pe o anexa cadastrala a primariei, dinainte sa fiu eu proprietar...
Intrebarea mea de 1000 de puncte, ce se intampla daca eu, ca proprietar, ii blochez drumul si in felul asta il oblig sa-si darame gardul ca sa poata iesii in drum?
un aspect de mentionat este ca, vecinul, nu este persoana fizica... este o carmangerie infecta, care reuseste in fiecare an sa produca probleme: goange, sobolani, mirosuri groaznica de la gunoaiele pe care le arunca...
Indiferent dacă este persoană fizică sau juridică , există dreptul fiecărui de a ajunge la drumul public, concret, drept de servitute. Acest drept este una din limitele juridice ale dreptului de proprietate care arată că un fond înfundat are dreptul să solicite această ieșire la calea publică.
Acum, spuneți că vecinul are drum de servitute - are act juridic cu privire la acest drum- este trecut ca sarcină în CF ,are o identificare cadastrală certă sau doar folosește acest drum prin simpla toleranță a primăriei, care nici nu era proprietar al fondului respectiv . pentru a se fi constituit un drept de servitute. Prin urmare, prezentați actele și situația unui avocat și puteți solicita chiar în instanță devierea (dacă există juridic această servitute) deoarece s-au schimbat condițiile inițiale.
Daca faceti asta, sunteti pasibil de un dosar penal. Nu va recomand.
Pe de alta parte, notificati oficial primaria (care v-a restituit proprietatea cu o problema, posesia nefiind a dv. in totalitate) si vecinul.
Mergeti in instanta pentru ca instanta sa stabileasca alt acces pentru vecin, mai scurt, in caz ca e posibil.
in actele date de justitie si in punerea in posesie nu se specifica nicaieri drumul de servitute... pur si simplu nu apare...
primaria a zis ca nu i-a acordat asemenea drept...
Documentația cadastrală pe care apare un drum de servitute NU ESTE un act juridic ci un document tehnic care nu poate stabili în favoarea vecinului un drept de servitute.
Numai în instanță se poate stabili un drept de servitute , având în vedere respectarea unei prejudicieri minime a fondului pe care va trece cel care ar avea nevoie de trecere.
Primăria nici nu putea stabili pe acest fond un drept de servitute atâta vreme cât nu era proprietarul de drept al terenului(având în vedere faptul că v-a și fost recunoscut acest drept). Vecinul are dreptul să SOLICITE trecere la dr/. public, acest drept neexistând în cazul de față, așa după cum relatați d-voastră.
Încă o dată- documentația cadastrală nu este un act juridic care să constituie un drept.
Mergeti cu actele la un avocat, caci eu am inteles ca vecinul dv. a avut si alt acces, insa a inchis-o cu gard. Asa e?
Colega, documentatia cadastrala e un act si produce efecte juridice... in opinia mea.
Drept de servitute
c23mina
am si eu o problema, ca sa am acces la proprietatea mea trebuie sa trec printr-o alta curte zis .Bunicii mei si strabunicii meu pe aici au circulat si de ... (vezi toată discuția)