avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare judecatoreasca pentru act autentic si apoi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare judecatoreasca pentru act autentic si apoi vanzare

Tatal meu a decedat in mai 2011.
In anul 2007, tatal meu a cumparat cu chitanta de mana un teren de 3 ha de la 3 persoane ( verisoare cu varste inaintate). A primit titlul de proprietate in original, am chitanta cu care a paltit banii si actul de vanzare-cumparare olograf.
Pana sa transforme actul olograf in act autentic la notariat, o verisoara a murit ( nu avea mostenitori, frati surori, sot, copiii) iar celelalte 2 ( mama si fiica) au plecat in Canada.
Contractul de arenda da drepturi numai sotilor ( mama si tata). Tata a decedat si el acum un an (mai 2011), dar eu vreau sa vand pamantul acesta chiar firmei care il munceste si care are bani si cumpara pamant in toata zona.
Mi s-a spus ca nu este posibil sa vand acest pamant niciodata. Nu cred ca nu exista o solutie. Fie in baza folosintei indelungate, fie pe cale judecatoresca eu sa chem cele 3 vanzatoare in instanta. Dar tata nu mai este, ele nu mai sunt aici.
Spuneti-mi va rog ce este de facut!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:08, 7 Septembrie 2012
Pai, chiar titlul topicul dvs, sunt pasii de urmat pt a putea instraina. Referitor la "folosinta indelungata", este vorba de uzucapiune si este vorba de 30 ani, aici nu va incadrati.
chitanta de mana nu reprezinta un act de proprietate si d eaceea dvs nu veti putea instraina acel teren.

Dobandirea proprietatii prin uzucapiune presupune trecerea unui nr de ani, ceea ce in cazul dvs inseamna ca mai aveti de asteptat pana ca instanta de judecata sa poata pronunta o hot judec prin care s aconstate dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.

Exista si varianta chemarii in judecata a mostenitorilor vanzatoarei pentru obligarea acestora la incheierea actului de vanzare cumparare, asta daca fortati putin si considerati actul olograf o promisiune de vanzare-cumparare. Numai ca in acest caz va loviti de termenul de 3 ani de prescriptie.
Exclus sa se prezinte la proces vreuna din cele 3 vanzatoare, deoarece una a murit si nu are mostenitori( dar exista pentru aceasta tutorele deoarece ea nu avea discernamant la 56 ani) iar celelate 2 vanzatoare sunt in Canada si nu mai este nimeni in Romania.
Deci in acest caz, pamantul cui se cuvine,?
Tatal meu in baza actului de cumparare l-a arendat de 5 ani si a ramas in continuare mama sa beneficieze de drepturile/consecintele contractului de arendare.
Mama doreste sa-l vanda, firma doreste sa cumpere insa actele cum se pot face
Daca au plecat din atra asta nu inseamna ca au pierdut dreptul de proprietate.

Tutorele nu mai poate reprezenta persoana decedata si fara discernamant. Functia lui a incetat la data decesului persoanei in cauza.

Va trebui s ava judecati asa cum v-am spus cu proprietarii cu acte ai acelui teren sau cu mostenitorii acestora, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu arendasul ContSters278009 ContSters278009 Matusa mea a mostenit o parcela de pamant agricol dupa parintii ei decedati. Ea locuieste in Canada si mi-a trimis mie procura pentru ca sa-i vand ... (vezi toată discuția)
Reintregirea proprietatii Anto74 Anto74 parintii mei(decedati)au avut o casa cumparata cu chitanta de mana in 1970 de la 4 mostenitori.In 1991 a murit tata si mama a facut mostenirea dar din cei 4 ... (vezi toată discuția)
Cine plateste taxele si impozitele glaura glaura Buna ziua, am o intrebare la dvs. In 2004 a decedat mama mea, revenindu-ne prin mostenire (3 mostenitori, tata 2/8, fiica 3/8 si frate 3/8) bunuri, printre ... (vezi toată discuția)