Stimati domni,
In calcularea pensiei, ce prevederi legale se iau in considerare, cele in vigoare la data in care sunt intrunite cerintele pentru pensionare sau cele de la data introducerii efective a dosarului la Casa de Pensii?
M-ar ajuta foarte mult un raspuns tehnic, cu indicarea unui text de lege.
Va multumesc.
Legea 27/1966,ART. 80
(1) Cererile de pensie sau ajutor social, precum şi contestaţiile introduse înainte de 1 ianuarie 1967, nerezolvate pînã la aceasta data, vor fi soluţionate dupã normele legale în vigoare la data cererii.
(2) Cu începere de la 1 ianuarie 1967, pensionãrii şi beneficiarii de ajutor social prevãzuţi la alin. 1 vor primi drepturile majorate potrivit Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 2361 din 25 octombrie 1966 şi instrucţiunilor de aplicare.
(3) Cererile de pensie sau ajutor social, introduse dupã data de 1 ianuarie 1967, se soluţioneazã potrivit dispoziţiilor legii noi, chiar dacã plata acestor drepturi se face şi pentru perioade anterioare datei de 1 ianuarie 1967.
Legea 3/1977,ART. 90
Cererile de pensii aflate în curs de rezolvare la organele de pensii vor fi solutionate
potrivit prevederilor prezentei legi.Legea 19/2000,Art. 185. - (1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi
se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de asigurări sociale si pensii.Legea 263/2010,Art. 178
Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor solutiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii.
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Asadar:
-Stagiul complet de cotizare la care se raporteaza punctajul mediu anual,este cel de la momentul indeplinirii acestei conditii(anexa 5 sau 6).
-Stagiul total de cotizare care intra in calculul pensiei,este cel de la momentul depunerii dosarului.
-Celelalte calcule sunt prevazute in art.94-102 din lege.
Dl Mester,
Va multumesc pentru raspuns.
Ce este neclar, din textul de lege indicat, este procedura. Dupa cum stiiţi, unele profesii sunt asimilate unei anumite grupă de muncă, după o anumită normă, sau unei grupe superioare sau inferioară, după alt act normativ. În situaţia în care, în cartea de muncă nu este precizată expres grupa de muncă, calculaţia se face după standardul in vigoare, recte legea în vigoare la data depunerii dosarului, sau după legea în vigoare la data serviciului, a prestării efective a muncii respective?
Din textul de lege indicat de dvs., dacă înţelegerea mea este corectă, se poate trage concluzia că încadrarea intr-o anumită grupă se face conform normelor în vigoare la data introducerii cererii de pensionare, şi nu conform legislaţiei în vigoare la data prestaţiei.
Va rog sa ma corectaţi dacă gresesc
Mulţumesc încă o dată.
Incadrarea in grupele de munca(pana la 01.04.2001)s-a facut in conf.cu legea din acea perioada,Legea 3/1977.Dupa ianuarie 1990 a aparut celebrul Ordin nr.50/1990,pt. precizarea locurilor de munca,activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii.Eu consider ca acest ordin(parerea mea)a deschis "cutia pandorei"prin care au fost pensionati inainte de vreme salariatii industriei socialiste,"de fier vechi"(afirmatia apartine Premierului din acea perioada).Nimeni nu a fost impiedicat sa obtina de la unitatea unde a lucrat adeverinta pt. grupa de munca(in cazul meu am obtinut in 1991 o adeverinta pt.13 ani lucrati in gr.II-a de munca,pe care am folosit-o in anul 2010,cand am iesit la pensie,nu am avut trecut in cartea de munca)In Legea 49/1992 apare pt. prima data plata diferentiata a contributiei de asigurari sociale(pt.gr.I-a-35%,pt.gr.II-a 30%,pt. celelalte categ.20%,din castigul brut realizat)Prin aparitia Legii 19/2000 s-a pus frana eliberarii unor astfel de adeverinte,prin obtinerea unor avize,(in urma unor proceduri mai complicate)pt.incadrarea in conditii speciale si conditii deosebite de munca.Eliberarea adeverintelor pt. gr.de munca se face in functie de legislatia existenta la data eliberarii.Azi,aceste adeverinte se elibereaza in conformitate cu H.G.257/2011-Normele de aplicare a Legii 263/2010.