Obligatia de intretinere este reglementata de Noul Cod Civil.
Cuantumul se stabileste pana la 25% din venitul lunar al parintelui pentru 1 copil, legea nefacand diferenta intre categorii de angajati. Instanta este obligata sa determine intr-adevar toate posibilitatile materiale ale persoanei ce urmează să o plătească, existente la data judecării acţiunii, insa, conform jurisprudentei instantelor, "
norma de hrană pe care o încasează părintele în calitatea sa de angajat în sectorul de apărare naţională nu se consideră că ar constitui un venit care să fie inclus în baza de calcul a pensiei, deoarece ea are o destinaţie specială. (...) norma de hrană nu reprezintă un venit asimilat salariului, nu este un drept salarial, nefiind impozabil."
Va citez din Noul Cod Civil:
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Art. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile
In linkul de mai jos veti gasi o speta pe aceasta tema:
[ link extern ]