avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

As dori si eu sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara la un salariat care lucreaza in armata. Din ce stiu eu e 30% din salariu dar cei din armata au norma de hrana si alte sporuri care nu stiu daca sunt luate in calcul la calcularea pensiei alimentare. Sotul meu ia in mana 25 de milioane, cat ar fi pensia alimentara?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 09:49, 7 Septembrie 2012
Jurisprudenta in materie nu este unitara.

Unele instante iau in calcul la stabilirea pensiei alimentare si norma de hrana, considerand ca este un venit cu caracter permanet.

Alte instante considera ca nu aceasta norma de hrana nu are caracterul unor venituri ce ar trebui luate in calcul pt stabilirea pensiei.

Dvs solicitati sa vi se stabileasca in procent maxim de 1/4 si vedeti apoi ce dispune instanta si cu ce motivare.
Obligatia de intretinere este reglementata de Noul Cod Civil. Cuantumul se stabileste pana la 25% din venitul lunar al parintelui pentru 1 copil, legea nefacand diferenta intre categorii de angajati. Instanta este obligata sa determine intr-adevar toate posibilitatile materiale ale persoanei ce urmează să o plătească, existente la data judecării acţiunii, insa, conform jurisprudentei instantelor, "norma de hrană pe care o încasează părintele în calitatea sa de angajat în sectorul de apărare naţională nu se consideră că ar constitui un venit care să fie inclus în baza de calcul a pensiei, deoarece ea are o destinaţie specială. (...) norma de hrană nu reprezintă un venit asimilat salariului, nu este un drept salarial, nefiind impozabil."

Va citez din Noul Cod Civil:
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Art. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile

In linkul de mai jos veti gasi o speta pe aceasta tema:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata activitati Camelia28S Camelia28S Buna. Pe langa pensia alimentara,tatal e obligat sa paricipe la plata altor activitati ale copiilor cum ar fii after school? Custodie comuna,domiciliul la mine ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)