avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendarea executarii in caz de recurs?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendarea executarii in caz de recurs?

Buna ziua,

am o intrebare privitoare la codul procedurii civile.
Este vorba de o iesire din indiviziune la doua imobile.
Acum cateva zile am primit hotararea din apelul facut de noi, la care ni s-a dat dreptate, adica un imobil ne-a fost atribuit, cei drept cu o sulta f. mare.
Eu m-am intrebat daca nu putem deja intra in posesie, drept proprietari.
Deci hotararea actuala a fost emisa de catre tribunalul local, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti constatase ca nu s-a judecat corect si trimisese inapoi la tocmai acest tribunal local.
In hotarare scrie "Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare". Deci eu inteleg ca in momentul de fata se poate face numai un recurs, apelul fiind deja judecat.
M-am uitat in Codul Procedura civila si la articolul 300 am gasit urmatoarele:
"Art. 300. - Recursul suspenda executarea hotararii numai in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege..."
Eu din asta inteleg ca dreptul de recurs nu suspenda aplicarea hotararii decat numai in cazuri speciale, care in dosarul despre care vorbim cred ca nu este vorba. Deci ar trebui sa intram in posesie, indiferent daca are loc un recurs sau nu.
Ce parere aveti?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cmosuti , utilizator 18:04, 27 Februarie 2005
Buna ziua,
> Hotararea fiind data cu drept de recurs, nu e definitiva si irevocabila, deci nici un executor judecatoresc nu o pune in executare, atat timp cat nu e investita si numeni nu o investeste pana nu e definitiva si irevocabila. Trebuie sa asteptati sa treaca termenul de recurs, asta daca partea potrivnica nu foloseste aceasta cale de atac sau daca o foloseste sa asteptati ca instanta de recurs sa se pronunte. Asta e legea...

Dar unde scrie ca executorul duce hotararea la investit.
Codul de procedura civila prevede ca se investesc cu formula executorie hotararile definitive. Hotararea pronuntata in apel e definitiva si poate fi investita cu formula executorie, te duci cu ea, cu o cerere si cu o taxa de timbru de 56.000 lei plus 3000 timbru judiciar la instanta care a pronuntat-o si dupa ce ti-o investesc o duci la executor.
succes
De acord cu gabid.

de acord cu gabdyd,
hotaririle definitive sunt executorii.
suspendarea unei hotariri definitive o poate dispune instanta de recurs, numai in cazuri de vadita netemeinicie a hotaririidate in apel, dar in practica aceste situatii de suspendare sunt foarte rar admise de instanta de recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire formula executorie ioanandrei ioanandrei Intr-un proces comercial care s-a judecat in fond ( TRIBUNAL) si in apel (CURTE DE APEL ) s-au dat sentinte favorabile mie ,iar aceste sentinte contin ... (vezi toată discuția)
Hotarare nedefinitiva executata handsu handsu O sentinta civila poate fi investita cu formula executorie cand recursul este depus in termen ,si inca nu este judecat, nici primul termen nu a avut loc , si ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie ni_leta ni_leta Buna ziua si 2010 sa va aduca multa sanatate,impliniri si tot ceea ce va doriti, alaturi de cei dragi. Si, bineinteles, si alaturi de noi, care apreciem orice ... (vezi toată discuția)