avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Modele/Desene Industriale folosite fãrã acordul ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Modele/Desene Industriale folosite fãrã acordul proprietarului de drept

Acum 7 ani, in 2005 am inregistrat la Osim mai multe modele/desene industriale pentru citeva produse pe care incepeam sa le import si comercializez.
Dupa putin timp am emigrat din tara si am lasat o persoana sa se ocupe de afacerile respective. Dupa cum era de asteptat, ca bun roman, persoana respectiva mi-a inselat increderea si banii. Anul trecut am renovat la Osim certificatele care expirau ca sa nu pierd ceea ce am platit si n-am folosit in primii 5 ani.
Am incercat sa imputernicesc un avocat sa se ocupe de demersurile necesare pentru a depista firmele care in perioada 2005 si pina in prezent au inceput sa importe si sa vinda produsele pentru care am eu propietate industriala.
Avocatul respectiv mi-a promis multe si efectiv nu a facut nimic.
Timpul a trecut si eu am tot aminat orice actiune din cauza distantei si a unor probleme personale, dar acum ca am gasit forumul asta mi-am zis sa incerc sa vad daca pot obtine vreo indrumare incotro si cum sa actionez in continuare, daca o pot face pe cont propiu sau sa gasesc persoane competente si intradevar interesate de cazul meu care sa ma ajute sa imi apar produsele si sa cer despagubiri celor care au profitat de lipsa mea.
Chiar acum am facut o cautare pe google.ro si am descoperit ca de cind m-am uitat ultima oara acum vreo 6 luni au mai aparut inca vreo 5 firme noi care publiciteaza pe site-urile lor sau pe diferite plataforme online "produsele mele".
Intrebari as avea o mie dar principalele ar fi:
- ce-am de facut avind in vedere detaliile explicate succint mai sus?
- ce nui de facut?, adica pro-uri si contra-uri...
- desi am cautat si nam gasit sunt aici pe forum cazuri asemanatoare cu al meu?
- ce posibilitati de reusita exista daca e sa actionez pe cont propiu?
- cererile de recuperare se pot face cu caracter retroactiv?
- demersurile ce trebuie facute se pot face online, telefon, etc?
Ma opresc aici ca sa nu ma lungesc inecesar.
Daca am uitat orice detaliu nu ezitati sa mi-l cereti.
As fi bucuros sa primesc orice informatie, sfat, indrumare care sa ma miste din punctul mort in care ma aflu pentru a imi apara si recupera investitia in produse si investitia financiara directa la Osim si indirecta in alte concepte.
Astept cu nerabdare si multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: Mioara Radulescu , Consultant proprietate industriala 06:45, 29 Octombrie 2012
Inutil sa va mai spun ca de la distanta puteti rezolva doar angajarea unui avocat specializat in proprietate industriala care sa se ocupe de asa ceva!!!

Intuiesc ca veti veni cu o gramada de argumente contra: inclusiv ceea ce ati precizat mai sus, in legatura cu avocatul angajat!
:(

Probabil nu ati gasit persoana potrivita... o vorba romaneasca spune: "padure fara uscaturi nu exista" !!!

Acum, revenind la problema dvs.:

- primul pas este sa notificati toate firmele depistate, sa le puneti in vedere sa-si retraga produsele de pe piata, deoarece aveti inregistrare la OSIM, in caz contrar le veti actiona in judecata;

- pasul 2: daca constatati, dupa aceasta notificare, ca aceste firme nu si-au retras produsele de pe piata, deschideti actiune in instanta.

- greu de presupus ca veti putea reusi ceva daca actionati pe cont propriu si mai ales daca nu sunteti in tara.

Va recomand sa cautati totusi un avocat specializat in domeniu.

Ca o sugestie as putea sa va indic sa cautati pe sait-ul Camerei Nationale a Consilierilor in Proprietate Industriala.

Multi dintre consilierii inscrisi in tabloul Camerei, au si calitatea de avocat, fiind specializati strict in acest domeniu.

Este evident ca, regulamentul acestui forum nu-mi permite sa va fac mai multe recomandari concrete.
Da, primul pas ar fi notificarea firmelor care va incalca dreptul exclusiv dobandit prin inregistrarea desenelor/modelelor. DAR...caci exista un dar... trebuie sa va asigurati ca aceste firme au comercializat in Romania produse avand desenul sau modelul IDENTIC(!!) cu desenele sau modelele astfel cum au fost depuse si publicate de OSIM. Numai daca exista identitate, merita sa faceti pasii indicati mai jos de Car3men.
Ar mai exista o problema: am inteles ca firma Dvs din Romania IMPORTA produsele a carui desen sau model l-ati inregistrat.Aveati un contract comercial incheiat cu furnizorul. Daca DA, ar trebui sa revedeti clauzele din acest contract si sa puteti dovedi ca ati avut dreptul sa inregistrati desenul sau modelul acestor produse. Este important daca NU Dvs sunteti autorul, creatorul acestor desene...si cum ati declarat autorul in cererea de inregistrare la OSIM. Toate aceste amanunte trebuie sa le analizati inainte de a incepe orice demers.
Buna ziua,
Urmaresc discutiile privind drepturile de proprietate intelectuala si despre certificatele OSIM,
Nelamurirea mea este urmatoarea:
De ce credeti ( sau pe ce text de lege va bazati) atunci cand spuneti ca proprietarul unei marci nu poate actiona impotriva celor care il copiaza decat daca produsul copiat este identic cu cel inregistrat OSIM?
Identic nu poate fi . Poate prezenta elemente esentiale asemanatoare cu produsul inregistrat , aceste elemente facad ca aspectul general sa induca in eroare consumatorul si sa creeze confuzie. Cum ar putea fi identic un desen facut de mine si inregistrat cu unul facut de alta persoana dar care ma copiaza in cele mai mici detalii. Nici semnatura omului nu poate fi copiata identic.
Asta este nelamurirea mea,


Doua observatii la postarea utilizatorului otto 2007:
- nu trebuie sa confundati o marca inregistrata cu un desen/model inregistrat. Cred ca in textul Dvs va referiti doar la desen/model, asa cum s-a precizat mai inainte.
- trebuie sa cititi cu atentie art 30 coroborat cu art 6 din Legea 129/1992 amendata si republicata in M.O.20 decembrie 2007. Acolo veti intelege ca orice desen/model inregistrat prezinta pe langa noutate, caracter individual .Pentru noutate, protectia este acordata prin comparatie cu alte desene /modele existente si aceasta protectie se acorda daca desenul/modelul nu este identic cu vreunul din acestea existente anterior. Caracaterul individual se refera la impresia globala ce o face desenul/modelul asupra unui utilizator avizat. Deoarece cele doua conditii:noutate(identitate si carcater individual) au stat la baza acordarii dreptului exclusiv, ele vor sta si la baza aprecierii contrafacerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul asupra conceptului de afisare alex_16mai alex_16mai firma X se ocupa cu afise publicitare si sustine ca are drepturi asupra desenului/ modelului industrial, iar sigla este inregistrata la OSIM. deasemenea, ei ... (vezi toată discuția)
Bunã ziua, doresc o informaþie de la un avocat specializat în proprietate intelectuala - desene si modele florinneagu florinneagu ma judec cu o firma, care afirma ca i-am copiat. mai exact fac rame de iconite. firma respectiva s-a inscris la OSIM, dupa care m-a dat in judecata. intre timp ... (vezi toată discuția)
Vânzare produse importate sub aceeaºi denumire regãsite în o.s.i.m. lArmAr lArmAr Buna ziua. Sunt incepator, am infiintat un SRL si doresc sa fac import de instrumente medicale. Din ce m am documentat, produsele care doresc sa le import de ... (vezi toată discuția)