avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termen de plata dupa hotararea judecatoreasca
Discuție deschisă în Executare silită

termen de plata dupa hotararea judecatoreasca

Buna ziua,
In noiembrie 2007 am fost implicat intr-un accident rutier cu victima ( spitalizare intre 80-90 zile), vinovat fiind eu.In urma procesului ce a urmat instanta a stabilit daunele materiale pe care trebuie sa le achit in solidar cu societatea de asigurari, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva din data de 24.10.2008.
Victima a apelat direct la un executor judecatoresc acesta somandu-ma doar pe mine sa platesc toata dauna inclusiv cheltuieli de executare silita.
Intrebarea mea este in ce termen puteam sa achit daunele ce imi reveneau ( cheltuieli de judecata) in hotarire jud nefiind specificat .Exista un termen legal in care trebuia sa le achit fara sa fiu somat de executor judecatoresc?Cheltuielie de executare silita trebuiesc achitate de mine( societatea de asigurari spunandu-mi asta)?Victima refuza sa faca cerere la societatea de asigurari pentru achitarea daunei.Cum pot proceda ca sa nu platesc cheltuielile de executare?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:01, 21 Ianuarie 2009
Nu exista un termen dupa care se poate trece la executarea silita.Puteti totusi sa faceti contestati la executare si sa solicitati suspendarea executarii pana la judecarea contestatiei.
Ca sa castigati timp faceti contestatie la executare. In acelasi timp incercati sa clarificati situatia cu societatea de asigurari. Daca nu va intelegeti amiabil puteti sa faceti actiune in instanta.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
Unde fac contestatia si pe ce baza?Imi trebuie avocat?Multumesc
În conformitate cu prevederile art.399 alin. (1) C.proc.civ., "Împotriva executării silite înseşi, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare", iar dispoziţiile alin. (2) al aceluiaşi articol precizează că "Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage sancţiunea anulării actului nelegal".
In conformitate cu prevederile art.400 alin.1 C.proc.civ., "Contestaţia se introduce la instanţa de executare".
Dispoziţiile art.399 alin.1 C.proc.civ. arată că "împo¬triva executării silite înseşi, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare".

Este de mare ajutor , in aceasta situatie, angajarea unui avocat.
Buna ziua,

banii trebuiau achitati de indata ce hotararea a ramas definitiva. Numai asa puteati evita executarea silita.
Ideea unei contestatii doar pentru a castiga timp nu e o idee buna. Exista riscul sporit de a pierede aceasta contestatie si atunci vor rezulta ALTE cheltuieli de judecata.
Ati putea face o discutie cu creditorul si sa stabiliti un calendar de plati.


av. Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la titlu executoriu-amenda contraventionala raduiulian92 raduiulian92 Ma poate indruma cineva cum pot redacta o contestatie la un titlu executoriu emis pe baza unui proces verbal de constatare a unei contraventii? (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Termen pt contestatia la executare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Caz: Se face executarea unor drepturi pe baza unei hotariri judecatoresti definitive, fara a se trimite somatie la sediul firmei. Societatea afla de aceasta ... (vezi toată discuția)