avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare

Daca o salariata pleaca in concediu de crestere si ingrijire copil, salariatul care ii va tine locul ce salariu va trebui sa aibe?
Egal?
Mai mare ?
Sau mai mic?
Exista o lege care reglementeaza aceasta situatie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:53, 21 Ianuarie 2009
Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
Salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract individual de muncă este încheiat pe durată nedeterminată şi care desfăşoară aceeaşi activitate sau una similară, în aceeaşi unitate, avându-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
Totusi, stabilirea salariului se face, de regula, in mod concret, prin negociere (spun de regula pentru ca sunt si situatii in care cuantumul ori limitele minime si maxime sunt stabilite de lege).

Salariatul / angajatorul nu e tinut sa solicite / acorde un salariu nici mai mic, nici mai mare, nici egal. Il negociaza.

Ce-i drept, legea interzice discriminarile, dar ... prostia a fost omisa din enumerare si nici nu e pe undeva reglementata. :D
Asa ca nu prea avem nici o unitate de masura in raport cu care angajatorul x sa poata fi criticat ca a vazut in munca celui de-al doilea angajat vreo diferenta de aptitudini, valoare, calitate a muncii....
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
Si mai e...si confidential!!!!
subscriu la cele afirmate de colega mea mai devreme...Puneti-va problema cat considerati ca meritati si apreciati-va in raport de aptutudinile dvs...si uitati de capra vecinului!!!

av. Ileana Schwarz
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ca sa fie mai bine inteleasa situatia dau mai multe amanunte.
Salariata titulara a postului pleaca in concediu de 2 ani CIC.
Unitatea o inlocuieste cu o noua angajata din afara unitatii, oferindu-i acesteia aceleasi drepturi si obligatii cu titulara postului adica artibutii si salariu identic.
In scurt timp , mai exact 1 si 1/2 luni noua salariata este inlocuita cu o salariata din cadrul unitatii careia i-a oferit doar obligatii pe un salariu mai mic.
Aceasta cheama in judecata unitatea bazindu-se pe prevederile art.95 codul muncii
A procedat corect?
Art.95 din Codul muncii se refera la contractul de munca temporara ... cred ca mai repede se pot aplica prevederile art. 86 din Codul muncii care se refera la situatia salariatului care are incheiat un contract individual de muncă pe durată determinată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata mireille_is mireille_is Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie..daca o persoana angajata pe perioada determinata pe un post de asistent medical doreste sa isi ia ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata andreea09 andreea09 Sunt angajata la o societate, avand contract pe perioada determinata pe 1 an.Sunt angajata in locul unei persoane care e in concediu de crestere al ... (vezi toată discuția)
Codul muncii monica.mistretu@yahoo.com monica.mistretu@yahoo.com BUNA SEARA.SUNT ANGAJAT AL UNEI INSTITUTII PUBLICE PE PERIOADA DETERMINATA IN BAZA UNUI ORDIN DE FUNCTIONARE. VA ROG SA-MI COMUNICATI DACA ... (vezi toată discuția)