avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil de 1 luna pt tati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil de 1 luna pt tati

Buna ziua
As dori sa va intreb daca mama isi ia concediu de ingrijire copil de un an ,dupa care prelungeste al doilea an fara plata si decide sa se intoarca la lucru la 1 an si 5 luni.Concediul de o luna pt tata se poate acorda in aceste conditii in luna in care mama se intorce?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:17, 28 Mai 2013
1. - Daca mama opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an trebuie ca intr-una din aceste luni sa intre si tatal in CCC.
- Daca nu o face se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.

2. - Dupa implinirea varstei de 1 an a copilului mama poate intra in CFP pana implineste copilul 2 ani.
- In aceasta perioada poate relua activitatea prin cerere facuta catre angajator.

3. Tatal nu poate lua acea luna de CCC in timp ce mama este in CFP.
Buna ziua,
Referitor la concediul de 1 luna pt tata, aveti idee ce trebuie facut pt asta, ce documente trebuiesc, unde se depun si ce venituri se iau in calcul?
Si ar mai fi ceva, cu cat timp inainte ar trebui depuse documentele tatalui?
Multumesc
1. - Pentru a beneficia de CCC de o luna de zile tatal copilui trebuie sa indeplineasca acelesi conditii ca si mama si depune aceleasi acte la Primarie.
- Tatal face cerere catre angajator pentru suspendarea CIM pentru o luna de zile pentru a intra in CCC.
- Decizia de suspendare a CIM o ataseaza la actele depuse la primarie.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.
...
Va multumesc foarte mult pt raspuns si pt promptitudine!!

Veniturile sotului ar fi cele din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sau din ultimele 12 luni dinaintea depunerii cereri de acordare a CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
marin@, utilizator
Este vorba de veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)
Concediu creștere copil Tedan Tedan Buna ziua, In cazul in care am optat pt un an concediu de creștere a copilului, pt a primi stimulentul de insertie cu cât timp înainte de împlinirea ... (vezi toată discuția)
Relatii de munca,iesirea din post natal nicolaegianni nicolaegianni Buna ziua.Sotia mea a nascut pe data de 19 august 2014 si a optat sa stea un singur an pentru cresterea copilului.Va rog sa mi spuneti cum se procedeaza?cand ... (vezi toată discuția)