avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua
Am lucrat pana in ianuarie 2012. Apoi am stat acasa 3 luni, fara nici un venit. Din mai 2012 m-am angajat iar la o alta societate. Acum sunt insarcinata in 6 luni si jumatate. Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de concediu prenatal, de lauzie si concediu de crestere copil. Si in ce conditii. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters264388 , utilizator 10:50, 13 Septembrie 2012
Puteti beneficia de concediu pre si post natal, total 126 de zile, 42 de zile obligatoriu dupa nastere.:)
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului ar fi trebuit ca 12 luni anterior nasterii copilului sa fi obtinut venituri supuse impozitarii sau sa va fi aflat intr-o situatie care ar fi putut fi considerata perioda asimilata (somaj, studenta la zi, CCC. etc..) lucru care nu prea se intampal la dvs..Veti naste probail in luna noiembrie 2012 iar cele 3 luni februarie-martie-aprilie sunteti descoperita...
Va ramane varinata in care puteti solicita concediu fara plata, iar sotul dvs, daca lucreaza, sa solicite stimulentul de insertie in valoare de 500 lei/luna.Acesta se acorda de cand se naste copilul pana cand acesta implineste varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Apoi veti putea beneficia, tot varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).de alocatia pentru copil 200 lei/luna.
Multumesc
Deci, concediu prenatal si de lauzie mi se acorda, dar concediu pentru crestere copil nu, pentru ca am 3 luni nelucrate in ultimele 12 luni. Am inteles corect?
Dar imi puteti explica mai bine varianta cu concediul fara plata? Nu am auzit de varianta asta. Sotul lucreaza momentan la o societate, dar de la 1 octombrie urmeaza sa fie angajat la o alta societate.
1. - Veti beneficia de concediu de maternitate dar nu de concediu crestere copil (CCC).
- Concediul fara plata nu va ajuta decat la a sta acasa cu copilul.

2. - Sotul dvs. poate beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului are venituri din salarii (chiar daca a lucrat la mai multi angajatori).
- Sotul dvs. va putea beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie dupa ce dvs. veti termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
Art. 153. C.Mun
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Asa cum a precizat @tudorvaleriu, concediu fara plata va va ajuta doar la a asta acasa cu copilul.Nu aveti alte drepturi/beneficii.Puteti solicita acest concediu in baza art. de mai sus, dar numai daca aveti in regulamentul intern/contracul colectiv de munca pe ramura/unitate prevederi in acest sens..sau va intelegeti cu angajatorul..:).
Dar tot nu am inteles ce este acela stimulent de insertie si in ce conditii se acordaa. Iar sotul, va beneficia de asa ceva, va putea si lucra?

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului TomaAlexandra TomaAlexandra Daca sotul meu isi ia c.c.c pana la 1 an al copilului, dar se intoarce dupa 1-2 luni la munca mai beneficiaza de indemnizatie si dupa aceasta perioada poate ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului petreximera petreximera Buna seara ! Sotul meu lucreaza in cadrul armatei (m.a.p.n) cu contract incheiat din data de 7 martie 2012..dar inainte de a i se incheia acest contract a ... (vezi toată discuția)