avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie pe numele parintilor cu banii mei!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie pe numele parintilor cu banii mei!

buna ziua!

puteti ajuta o prietena in aceasta problema cu un sfat!

" a costruit cu sotul, o casa, pe numele si terenul parintilor ei, avand acordul printr-un act notarial. are toate actele doveditoare construirii locuintei (chitante, facturi a materialelor si investitiilor, dar autorizadia de constructie este pe numele tatalui). intrebarea este: acestia o pot da afara din casa, dar fratele ei, in cazul deschiderii mostenirii?-momentan fiind exclusa discutia actului de vanzare-cumparare "

va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: VALI1980 , utilizator 13:20, 2 Aprilie 2009
Intrebarea este cum s-a intabulat in Cf constructia edificata de prietena dvs si sotul ei?
Normal ar fi fost ca aceasta constructie noua sa se intabuleze pe numele celor 2 soti, avand in vedere acordul notarial al proprietarilor. Autorizatia de constructie nu este titlu de proprietate, dar si aceea se putea emite pe numele celor care au construit casa, avand in vedere existenta acordului notarial al proprietarilor.
Daca s-a intabulat pe numele parintilor ( prietena dvs nu putea sa consulte un specialist, oare?), trebuie facuta o rectificare in CF, astfel incat continutul acesteia sa fie teren x mp cu casa P+Y la descrierea bunului si la proprietari parintii sotii Z cota 1/1 pentru teren si prietena si sotul cota 1/1 pentru constructie.
Daca totul e intabulat pe numele parintilor si nu se face rectificarea, da, parintii o pot da afara din casa, la fel si fratele la deschiderea succesiunii poate pretinde jumatate din constructie. Normal ca poate deschide si prietena si sotul actiune in instanta pentru a-si demonstra cu chitantele contributia la edificarea casei, dar pana se transforma chitantele intr-o hotarare judecatoreasca definitiva, continutul cartii funciare e sfant.
Prietena dvs impreuna cu sotul vor avea un drept de superficie, respectiv va fi proprietar in ceea ce priveste casa, iar in ceea ce priveste terenul proprietatea parintilor, va avea un drept de folosinta.
Dreptul de superficie constituie o derogare de la regula inscrisa in art 496 C. civ potrivit careia orice constructie, plantatie sau lucru in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant, cu cheltuiala sa, si ca sunt ale lui, pana ce face dovada contrara.
Acordul parintilor era necesara prin act notarial, intrucat potrivit disp. art. 12 al. 2 din Titlul X al legii 247/2005, conventia de constituire a dreptului de superficie trebuie incheiata in forma autentica, conditie ceruta ad validitatem.
Va rog sa vedeti pt. ce anume e dat acordul prin act notarial.
Daca nu aveti o conventie de constituire a drp. de superficie, poate fi ridicat in instanta imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris, stfel ca se va putea face dovada conventiei de superficie cu orice mijloc de proba, de exemplu, in speta, inscrisuri: chitante, facturi cum ati precizat dvs.
Fratele ei nu o poate da afara din casa, nu se pune problema.
In caz de deces a parintilor, dupa dezbaterea succesorala asupra, vor primi fiecare 1/2 din teren.
Iar fratele va fi olbigat sa respecte dreptul de superficie.
Dreptul de superficie este transmisibil prin orice act juridic, de asemenea el poate fi grevar cu alte dezmembraminte cum ar fi uzufructul sau abitatia, servitute, ca drept real imobiliar, poate fi grevat cu sarcini reale.
va multumesc mult pentru mesaje!

nu stiu pe numele cui a fost facuta intabularea!
va multumesc pentru timpul acordat!

am aflat, intabularea este tot pe numele parintilor!

dar mai am o intrebare, paritii o pot da afara din casa in conditiile date?

va multumesc anticipat!
...ma indoiesc de faptul cain instanta se poate invoca imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris...aceasta ar merge daca am avea a face cu un act care se poate incheia valabil prin simplul acord al partilor si doar dovada sa fata de terti se face cu un inscris...in cazul dr de superficie conditia inscrisului autentic este ceruta ad validitatem si nu ad probationem...nu avem inscris autentic nu avem drept de superficie...

Alte discuții în legătură

Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)