Intrebarea este cum s-a intabulat in Cf constructia edificata de prietena dvs si sotul ei?
Normal ar fi fost ca aceasta constructie noua sa se intabuleze pe numele celor 2 soti, avand in vedere acordul notarial al proprietarilor. Autorizatia de constructie nu este titlu de proprietate, dar si aceea se putea emite pe numele celor care au construit casa, avand in vedere existenta acordului notarial al proprietarilor.
Daca s-a intabulat pe numele parintilor ( prietena dvs nu putea sa consulte un specialist, oare?), trebuie facuta o rectificare in CF, astfel incat continutul acesteia sa fie teren x mp cu casa P+Y la descrierea bunului si la proprietari parintii sotii Z cota 1/1 pentru teren si prietena si sotul cota 1/1 pentru constructie.
Daca totul e intabulat pe numele parintilor si nu se face rectificarea, da, parintii o pot da afara din casa, la fel si fratele la deschiderea succesiunii poate pretinde jumatate din constructie. Normal ca poate deschide si prietena si sotul actiune in instanta pentru a-si demonstra cu chitantele contributia la edificarea casei, dar pana se transforma chitantele intr-o hotarare judecatoreasca definitiva, continutul cartii funciare e sfant.
Prietena dvs impreuna cu sotul vor avea un drept de superficie, respectiv va fi proprietar in ceea ce priveste casa, iar in ceea ce priveste terenul proprietatea parintilor, va avea un drept de folosinta.
Dreptul de superficie constituie o derogare de la regula inscrisa in art 496 C. civ potrivit careia orice constructie, plantatie sau lucru in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant, cu cheltuiala sa, si ca sunt ale lui, pana ce face dovada contrara.
Acordul parintilor era necesara prin act notarial, intrucat potrivit disp. art. 12 al. 2 din Titlul X al legii 247/2005, conventia de constituire a dreptului de superficie trebuie incheiata in forma autentica, conditie ceruta ad validitatem.
Va rog sa vedeti pt. ce anume e dat acordul prin act notarial.
Daca nu aveti o conventie de constituire a drp. de superficie, poate fi ridicat in instanta imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris, stfel ca se va putea face dovada conventiei de superficie cu orice mijloc de proba, de exemplu, in speta, inscrisuri: chitante, facturi cum ati precizat dvs.
Fratele ei nu o poate da afara din casa, nu se pune problema.
In caz de deces a parintilor, dupa dezbaterea succesorala asupra, vor primi fiecare 1/2 din teren.
Iar fratele va fi olbigat sa respecte dreptul de superficie.
Dreptul de superficie este transmisibil prin orice act juridic, de asemenea el poate fi grevar cu alte dezmembraminte cum ar fi uzufructul sau abitatia, servitute, ca drept real imobiliar, poate fi grevat cu sarcini reale.