avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna ziua.Tatal meu a lucrat in Austria (legal) 15 ani si 9 luni si are lucrati si in Romania in jur de 20 de ani (in Romania a lucrat si ceva ani grupa 1)la care se adauga si facultatea 5 ani.Rugamintea mea este sa-mi spuneti cum este mai bine sau mai bune zis cum este posibil -sa i se ia in considerare anii lucrati in Austria si sa ia pensie din Romania sau sa ia pensie din Austria si sa i se ia in considerare anii lucrati in Romania (aici nu stiu daca se poate considera si grupa 1 si facultatea).Daca se poate sa-mi spuneti unde ar trebui mers pentru doasaru de pensionare daca are dreptul el avand actualmente 60 ani

Multumesc Razvan Ioanitescu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:50, 15 Septembrie 2012
1. - Pentru pensia care i se va stabili in Romania se va lua in calculul stagiului de cotizare si perioada lucrata in Austria.
- Pentru asta trebuie sa mearga la Casa de Pensii de care apartine cu domiciliul (in Romania) si sa completeze formularul E207 - "Certificat pentru cariera asiguratului" (in continuare Casa de Pensii va rezolva problema cu partea austriaca).

2. In Austria, pentru stabilirea pensiei, nu stiu cum se procedeaza dar trebuie sa intrebati acolo (stiu ca se va lua in calcul si stagiul de cotizare din Romania).

3. Pentru a va spune sigur daca poate acum beneficia de pensie trebuie sa spuneti cati ani si luni de stagiu de cotizare la pensii are (vechime in munca, fara facultate si armata) din care cati ani si luni a lucrat in gr.I de munca (nu ajuta sa spuneti "in jur de X ani" sau "a lucrat si ceva ani in gr.I").

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie suplimentara austria codrutdancau codrutdancau Buna ziua, Ma intereseaza ,sa aflu un raspuns competent pt. cazul sotiei mele. In prezent,are virsta de aproape 56 ani si o vechime in munca in Ro de 27ani ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in austria mgreavu mgreavu Dupa ce a ramas somera in Romania, sora mea ingrijeste acum varstnici in Austria cu contract de munca. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta perioada de lucru in ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate nerevizuibila ani55 ani55 Subiect: Pensie de invaliditate nerevizuibila (comunitara) apelez la dvs. si sper din toata inima sa primesc un raspuns. Datele mele: Gen:F Virsta : 59 ... (vezi toată discuția)