avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... micsorare program de lucru pentru mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

micsorare program de lucru pentru mame

buna ziua,

am o fetita de 6 luni si ma intorc saptamana viitoare la serviciu (nu am beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pentru ca am avut in anul dinainte nasterii o pauza de cateva luni in care nu am lucrat, am avut doar concediu post natal si 2 luni de concediu fara plata). la serviciul pe care il am lucrez 6 ore (acesta era programul dinainte sa raman insarcinata).
as vrea sa stiu dc exista posibilitatea sa lucrez 4 ore in loc de 6 (pt ca stiu ca mamele isi pot micsora programul de la 8 la 6).
apoi, as vrea sa-mi indice cineva legea cu privire la dreptul mamelor de a avea pauze de la serviciu pentru a merge acasa sa alapteze.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Indiana32 , utilizator 21:41, 16 Septembrie 2012
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 17. -
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

Art. 27.
(1) Încãlcarea urmãtoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţioneazã astfel:

a) încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzãtoare se fac de cãtre:

a) inspectorii de muncã din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncã pe a cãror razã teritorialã se aflã sediul sau, dupã caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de cãtre personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevãzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
...
c) personalul împuternicit din cadrul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform legislaţiei sanitare în vigoare, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevãzute la art. 4, 5, 10, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 14, 15, art. 17 alin. (2) şi art. 19 alin. (2).

2. Daca angajatorul nu doreste sa respecte legea va adresasti cu sesizari la ITM si la Directia de Sanatate Publica.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program 6 ore dupa intoarcere din ccc snap1980 snap1980 Buna ziua, Am auzit ca o mama poate beneficia de program de 6 ore dupa intoarcerea din CCC daca alapteaza pana cand copilul implineste 2 ani; angajatorul ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate la 6 ore Crisxtn Crisxtn buna seara pot sa-mi reiau activitatea la 6 ore la lucrez si copilul are 10 luni si 28 zile? pana implineste 2 ani, daca alaptez? (vezi toată discuția)
Reducere program de munca (pentru mame) maruis maruis O angajata care se afla in concediu pentru cresterea copilului si a optat pentru concediu de maternitate pana la implinirea varstei de un an a copilului, ... (vezi toată discuția)