Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in lei.
Nu a restituit nimic la scadenta, abia dupa multe luni a inceput sa returneze.
Din cind in cind cam odata sau de doua ori pe luna, dar nu in toate lunile, a depus mici sume, 500, 1000 sau maxim 1500 lei.
Mai are de restituit cca 7800 euro, dar nu a mai depus demult nimic.
Vreau sa-l chem in judecata pe procedura somatiei de plata.
Am urmatoarele intrebari:
1. cum calculez valoarea restituita in euro? am scos de pe site-ul BNR cursul la datele respective (12 date de depuneri), am calculat pt. fiecare depunere in lei suma in euro; dar defapt eu a trebuit sa-mi refac sumele in euro schimband la cursul bancii mele de cumparare euro, care este mai mare decat cursul de referinta BNR; am dreptul de a calcula la cursul bancii mele?
2. cum calculez dobanda? in acel act scris nu am precizat nimic, se aplica dobanda de referinta BNR? calculez pentru fiecare depunere separat? calculez pe zile de la scadenta la data depunerii?
exemplu: mi-a restituit 1000 lei dupa 5 luni si 6 zile, cum calculez dobanda?
Nu in ultimul rand, fiind atatea calcule, cum va proceda instanta? Va verifica socotelile?
Creanta dvs nu este una certa, astfel ca va fi respinsa - in opinia mea - o actiune in procedura somatiei de plata. Mai bine actionati pe calea dreptului comun.
Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.
Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.
In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.
Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.
Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.