avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile banesti la iesirea la pensie pentru limita ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile banesti la iesirea la pensie pentru limita de varsta.

Sunt salariat la Primarie in functia de muncitor calificat. In data de 30-11-2012 indeplinesc conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta. In aceasta situatie am si eu cateva intrebari: 1) Am dreptul la un numar de salarii? 2) Am dreptul la plata concediului de odihna pe anul 2011 si 2012 deoarece nu le-am efectuat pana in prezent ( mentionez ca pentru anul 2011 am ordinul de rechemare din concediu )? 3)Am dreptul sa fiu reangajat tot in Primarie daca sunt solicitat in acest scop? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 29 Septembrie 2012
1. Art. 9 din Legea nr.283/2011: In anul 2012 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva.

2. Codul Muncii prevede ca, concediul de odihna neefectuat de catre salariat poate fi compensat în bani în cazul încetarii contractului individual de munca.
Asadar, CO neefectuat pentru anii 2011 si 2012 vu se va compensa in bani in cazul in care va inceteaza c.i.m.

3. Dreptul il aveti sa fiti angajat oriunde , insa fostul angajtor nu este obligat sa va reangajeze dupa ce v-a incetat raportul de munca .
In sectorul bugetar exista o interductie privind cumularea pensiei cu veniturile .. astfel :
Legea nr.329/2009, art.17 :
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Asadar, daca pensia dvs neta este mai mica decat salariul mediu brut pe economie (2117 lei) atunci puteti cumula pensia cu salariul in sectorul bugetar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pensionar felicia2010 felicia2010 Buna seara Sotul meu este pensionar militar ,are o pensie de 1903 lei brut iar net 1705 lei acum mai primeste si o restanta de 41 lei brut din care net 35 ... (vezi toată discuția)
Salariu maxim pensionari angajati in domeniul privat Clitan Clitan Buna ziua, Pentru pensionarii angajati din domeniul privat exista limita de salariu? Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate pensie- salariu gaby56 gaby56 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa ma angajej in calitate de consilier juridic pe baza de contract determinat sau nedeterminat la Politia locala, ... (vezi toată discuția)