avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cum pot redobandi cetatenia romana dupa ce acum 31 de ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cum pot redobandi cetatenia romana dupa ce acum 31 de ani am fost obligat sa renunt la ea?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am un unchi care, in urma cu 31 de ani dupa ce a plecat cu un concert din tara in Germania, s-a decis sa ramana acolo,in momentul in care a cerut cetatenia germana, statul roman l-a obligat sa renunte la cetatenia romana. Nu a putut sa se intoarca in tara doar dupa revolutie. El ar dori sa redobandeasca cetatenia romana si nu stie de unde sa inceapa. Imi puteti da va rog lamuriri in acest sens?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:49, 21 Septembrie 2012
Legea cetateniei romane, nr 21/1991

Capitolul III - Procedura acordarii cetateniei romane
C. Prin acordare la cerere

Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Art. 10
(1) Cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta cetatenie, precum si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv si care cer redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)—e).
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si apatrizilor fosti cetateni romani si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv.
(3) Redobandirea cetateniei de catre unul dintre soti nu are nicio consecinta asupra cetateniei celuilalt sot. Sotul cetatean strain sau fara cetatenie al persoanei care redobandeste cetatenia romana poate cere acordarea cetateniei romane in conditiile prezentei legi.

Art. 11
(1) Persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III, la cerere, pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) si e).
(2) Dispozitiile art. 10 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.
Art. 12
Aprobarea cererilor de acordare ori de redobandire a cetateniei romane se face prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, pe baza propunerilor Comisiei pentru cetatenie.

Art. 13
(1) Cererea de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, fiind insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.
(2) Cererile de redobandire sau de acordare a cetateniei romane intemeiate pe dispozitiile art. 10 alin. (1) si art. 11 pot fi depuse si la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei. In cazul in care cererile au fost depuse la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei, acestea vor fi trimise de indata Comisiei pentru cetatenie din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.
Va multumesc frumos
Wikipedia a scris:

Art. 10 din această lege prevede „Cetățenia română se poate acorda și persoanei care a pierdut aceasta cetățenie și care cere redobândirea ei, cu păstrarea cetățeniei străine...”. Având însă în vedere că anumite țări nu permit dubla cetățenie, sau, dacă o permit, prevăd pierderea automată a cetățeniei lor la dobândirea de bună voie (din proprie inițiativă, prin liberă voință) a cetățeniei altui stat, statul român nu poate garanta păstrarea cetățeniei străine la redobândirea cetățeniei române. De exemplu, un supus belgian care și-a redobândit cetățenia română înainte de 9 iunie 2007 a încetat să fie supus belgian odată cu redobândirea cetățeniei române.[6] Pentru un supus olandez care și-a redobândit cetățenia română înainte de 1 aprilie 2003 este valabil același lucru,[7] la fel ca pentru un supus olandez care și-a redobândit cetățenia română după 1 aprilie 2003, dar nu satisface una din cele trei excepții de la pierderea automată a cetățeniei olandeze în cazul dobândirii voluntare a unei alte cetățenii. Aceasta nu constituie o vină a statului român deoarece „conform Constituției României și art.1, alin 3 din Legea Nr. 21 din 1991 cu modificările și completările ulterioare, republicată, cetățenii României se bucură de protecția statului român – aceste dispoziții nu prevăd însă nicio obligație în acest sens a statului român față de foștii și/sau viitorii cetățeni români”.[8]

[ link extern ]

Vezi si [ link extern ]

si [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
tgeorgescu, utilizator
Aici gasiti lista documentelor necesare: [ link extern ] /
Dosarul se poate depune prin intermediul ambasadei/consulatului roman din tara de domiciliu.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
yvk, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean republica moldova gluten gluten Doresc sa obtin cetatenie romana, de ce acte sunt necesare si ce acte de studii sunt recunoscute de statul roman? (vezi toată discuția)
Documente cetatenie romana Alexa_Alexa Alexa_Alexa de ce documente anume am nevoie ca sa-mi fac cetatenie romana fiind in md? (vezi toată discuția)
Obtinerea pasaportului roman sunt Moldoneanca,si sunt casatoria din 01.09.2010cu-n cetatean cu pasaport roman si moldovenesc din .cum as putea obtine si eu pasaport roman mai ... (vezi toată discuția)