avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Problema pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Problema pensie anticipata

Detin Pensie anticipata am incheiat un contract cu compania Avon de colaborare nu ca angajat, iar veniturile sunt impozabile.Am primit somatie cum ca trebuie sa restitui pensia pt ca sunt considerata angajata la firma Avon.Ce pot face in legatura cu acesta chestiune?Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
deea26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:03, 19 Septembrie 2012
1. Legea 263/2010 p[rivind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

2. - Dvs., care aveti pensie anticipata nu faceti parte din niciuna din categoriile de mai sus deci nu puteti cumula pensia cu alt venit pentru care se retine contributia sociala pentru pensie.
- In cazul veniturilor din colaborari se retine contributie sociala pentru pensie (adica asigurarea este obligatorie).
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Din pacate, nu aveti ce face decat sa returnati banii. Daca v-ati fi informat inainte de a colabora cu firma respectiva, ati fi aflat ca nu puteti cumula pensia anticipata cu venituri supuse impozitarii.

Va dau extrase din Legea nr.263/2010:

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã;
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevãzuţi la art. 84 lit. a) şi b)........

ART. 119
Pensionarii sistemului public de pensii sunt obligaţi sã comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, în evidenţele cãreia se aflã, orice schimbare în situaţia proprie, de naturã sã conducã la modificarea condiţiilor în funcţie de care i-a fost stabilitã sau i se plãteşte pensia, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia.

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care a intervenit una dintre urmãtoarele cauze:
......
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regãseşte în una dintre situaţiile prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;
.....
k) pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.

ART. 6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeazã venituri de naturã profesionalã, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.


ana_cer a scris:
...ati fi aflat ca nu puteti cumula pensia anticipata cu venituri supuse impozitarii.


1. Nu e vorba de venituri supuse impozitarii ci de veniturile pentru care este obligatorie asigurarea la pensie.

2. - Venitul obtinut de un zilier este supus impozitarii dar din el nu se retine contributia pentru pensie.
- Acest venit poate fi cumulat si cu pensia anticipata sau anticipata partiala.
@tudorvaleriu:

Va multumesc pentru corectie, m-am exprimat gresit.
Am uitat sa mentionez ca Nu se retine contributia sociala pentru pensie ci doar cei 16% impozit la stat.Va trebui totusi sa restitui pensia sau sa le prezint legea in vigoare?
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
deea26, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumul pensie anticipata cu alte venituri victoriamera victoriamera DACA SUNT PENSIONATA ANTICIPAT PARTIAL IN DEC 2010, POT CUMULA PENSIA ANTICIPATA CU UN ALT VENIT? De ex. cu venitul din activitatea de cenzor la o soc com ... (vezi toată discuția)
M-am pensionat anticipat. pot sa lucrez cu contract de colaborare la o firma? inginerautocad inginerautocad Pensionat anticipat.Pot lucra cu contract de colaborare la o firma?Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Venituri realizabile de pensionarii cu pensie anticipata. Katona Katona Sunt pensionata anticipat. Pot realiza venituri din activitati independente? Daca DA in ce conditii? In ce suma? Unde este reglementat? Va multumesc. (vezi toată discuția)