@crf a scris:
sa facut incadrarea,acestea sunt acuzatii care i se aduc.si sa fiu mai explicita: este vorba de fratele meu care in urma cu doi ani sa casatorit.sotia lui dupa foarte scurt timp a cunoscut pe altcineva,asta este concluzia la care am ajuns din spusele fratelui meu.fratele meu si L. sau despartit,iar copilul pe care il aveau impreuna a ramas la ea.in urma cu doua saptamani fratele meu a aflat ca ea sa recasatorit si sa mutat impreuna cu noul ei partener.eu cred ca din gelozie a facut gestul acesta:sa dus la casa parintilor ei unde locuia L cu partenerul ei si a dat foc locuintei in care se aflau ei si alte 3 persoane. el sia recunosct fapta si acum asteptam procesul.intrebarea mea este cati ani ar putea sta in inchisoare pt fapta pe care a comiso? va multumesc
@avluci a scris:
Codul penal:
ART. 174
Omorul
Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.
ART. 192
Violarea de domiciliu
Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Pentru fapta prevăzută în alin. 1, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
ART. 217
Distrugerea
Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.
Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
Interventie moderator:
@crf, va rog sa continuati aici discutia .Multumesc.