Buna seara,
Ma confrunt cu o problema, am urmatoarea situatie: in luna iulie a acestui an-2012- nu am primit niste facturi de utilitati. Abia in luna septembrie am observat acest lucru cand au sosit facturile aferente lunii august. Eu i-am sugerat sefei mele sa introducem in luna iulie facturile respective si sa facem declaratie rectificativa pt D394, iar in decontul 300 aferent lunii august sa trecem sumele respective la regularizari. Dansa mi-a spus ca nu ai voie sa deschizi o luna contabila inchisa. Va rog frumos sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca dupa inchiderea lunii poti sa mai revii cu astfel de omisiuni si unde, in lege, scrie despre aceste lucru.
Sau e mai corect sa inregistram facturile in luna august ?
Multumesc anticipat!!!
OPANAF 3596/2011 referitor la D394 spune la capitolul instructiuni:
3. În cazul în care, după depunerea declarației, persoana
impozabilă constată existența unor omisiuni în datele declarate
sau în cazul în care una ori mai multe facturi sunt emise în cursul
unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul
tranzacției după data depunerii declarației, persoana impozabilă
trebuie să depună o nouă declarație corect completată, care
înlocuiește declarația informativă depusă inițial.
Acest lucru nu se refera la rectificarea declaratiei?
Facturile din august le inregistrati normal. Facturile din iulie, in momentul in care le primiti le dati numar de inregistrare si le inregistrati in contabilitate la acea data, adica probabil luna septembrie. In jurnalul de cumparari din septembrie trebuie sa va apara aceste facturi din luna iulie. In decontul de TVA aferent lunii septembrie le treceti la rubrica "Regularizari". Aveti grija ca din ceea ce treceti la randul 27.1 in decontul de TVA aferent lunii septembrie sa scoateti aceste sume din luna iulie. Refaceti si declaratia 394 la iulie si adaugati aceste valori.
Facturi dublate
eda_68
Buna ziua . Am inregistrat la achizitii in luna iulie (copie )fa 102030/07.07.2015 - 2000 lei iar in luna august am primit originalul din luna iulie pe ... (vezi toată discuția)