Se platesc din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Legea nr.263/2010:
CAP. II
Bugetul asigurãrilor sociale de stat
ART. 20
(1) Bugetul asigurãrilor sociale de stat cuprinde veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii.
(2) Guvernul elaboreazã anual, pe baza propunerilor CNPP şi ale instituţiilor care au în subordine case de pensii sectoriale, proiectul legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, pe care îl supune spre aprobare Parlamentului.
(3) Casele de pensii sectoriale elaboreazã propuneri pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat şi le transmit instituţiilor publice în subordinea cãrora funcţioneazã.
(4) În situaţia în care legea bugetului asigurãrilor sociale de stat nu a fost adoptatã cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplicã în continuare prevederile bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul precedent, pânã la adoptarea noului buget.
ART. 21
Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat provin din:
a) contribuţii de asigurãri sociale, dobânzi şi penalitãţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;
b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se aprobã prin legile bugetare anuale.
ART. 22
(1) Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat acoperã contravaloarea prestaţiilor de asigurãri sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de pensii, finanţarea unor investiţii proprii, alte cheltuieli prevãzute de lege.
(2) Din veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat se prelevã anual pânã la 3% pentru constituirea unui fond de rezervã.
(3) Fondul de rezervã cumulat nu poate depãşi nivelul cheltuielilor prevãzute pentru anul bugetar respectiv.
(4) Fondul de rezervã se utilizeazã pentru acoperirea prestaţiilor de asigurãri sociale în situaţii temeinic motivate sau a altor cheltuieli ale sistemului public de pensii, aprobate prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(5) Fondul de rezervã nu se poate utiliza în primii 3 ani de la începerea constituirii acestuia.
(6) Fondul de rezervã se constituie în anii în care bugetul asigurãrilor sociale de stat este excedentar, nu primeşte sume pentru echilibrare, potrivit art. 21 lit. b), şi numai dupã acoperirea deficitelor din anii precedenţi ale bugetului asigurãrilor sociale de stat.
INCEPAND BINEINTELES CU DATA DE 01.01.2011.
CASE DE PENSII TERITORIALE( IN SPETA CJP OLT)CONSIDERA CA PENSIILE PLATITE PRIN INSTITUTIILE LOR SE FAC DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII ,IAR CELE PLATITE DE CASELE SECTORIALE DE PENSII MAPN,MAI,NU .
DILEMA MEA PROVINE DIN FAPTUL CA IN LEGEA BUGETULUI DE STAT PE ANUL 2012
MAPN A PREVAZUT LA CAPITOLUL CHELTUIELI SUME PENTRU PLATA PENSIILOR.