avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensiile militare sunt platite din sistemul public de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensiile militare sunt platite din sistemul public de pensii?

Avand in vedere ca incepand cu anul 2011 pensiile militare sunt cuprinse in sistemul public de pensii sunt platite din sistemul public de pensii ?
Cel mai recent răspuns: firsim , utilizator 16:16, 19 Septembrie 2012
Se platesc din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Legea nr.263/2010:

CAP. II
Bugetul asigurãrilor sociale de stat

ART. 20
(1) Bugetul asigurãrilor sociale de stat cuprinde veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii.
(2) Guvernul elaboreazã anual, pe baza propunerilor CNPP şi ale instituţiilor care au în subordine case de pensii sectoriale, proiectul legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, pe care îl supune spre aprobare Parlamentului.
(3) Casele de pensii sectoriale elaboreazã propuneri pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat şi le transmit instituţiilor publice în subordinea cãrora funcţioneazã.
(4) În situaţia în care legea bugetului asigurãrilor sociale de stat nu a fost adoptatã cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplicã în continuare prevederile bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul precedent, pânã la adoptarea noului buget.
ART. 21
Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat provin din:
a) contribuţii de asigurãri sociale, dobânzi şi penalitãţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;
b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se aprobã prin legile bugetare anuale.
ART. 22
(1) Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat acoperã contravaloarea prestaţiilor de asigurãri sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de pensii, finanţarea unor investiţii proprii, alte cheltuieli prevãzute de lege.
(2) Din veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat se prelevã anual pânã la 3% pentru constituirea unui fond de rezervã.
(3) Fondul de rezervã cumulat nu poate depãşi nivelul cheltuielilor prevãzute pentru anul bugetar respectiv.
(4) Fondul de rezervã se utilizeazã pentru acoperirea prestaţiilor de asigurãri sociale în situaţii temeinic motivate sau a altor cheltuieli ale sistemului public de pensii, aprobate prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(5) Fondul de rezervã nu se poate utiliza în primii 3 ani de la începerea constituirii acestuia.
(6) Fondul de rezervã se constituie în anii în care bugetul asigurãrilor sociale de stat este excedentar, nu primeşte sume pentru echilibrare, potrivit art. 21 lit. b), şi numai dupã acoperirea deficitelor din anii precedenţi ale bugetului asigurãrilor sociale de stat.
INCEPAND BINEINTELES CU DATA DE 01.01.2011.
CASE DE PENSII TERITORIALE( IN SPETA CJP OLT)CONSIDERA CA PENSIILE PLATITE PRIN INSTITUTIILE LOR SE FAC DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII ,IAR CELE PLATITE DE CASELE SECTORIALE DE PENSII MAPN,MAI,NU .
DILEMA MEA PROVINE DIN FAPTUL CA IN LEGEA BUGETULUI DE STAT PE ANUL 2012
MAPN A PREVAZUT LA CAPITOLUL CHELTUIELI SUME PENTRU PLATA PENSIILOR.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
firsim, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistemul pensiilor militare de stat, sunt parte a sistemului public de pensii? daca nu, atunci de unde sunt banii? aplucic aplucic Va rog sa ma lamuriti daca in afara de sistemul public si cel privat de pensii din Romania, mai exista vreunul? Militarii activi, contribuie la Bugetul ... (vezi toată discuția)
Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale. Cei asimilati ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu conform legii nr. 329/2009 ContSters74561 ContSters74561 Conform Legii nr. 329/2009, cap.IV/” Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor ... (vezi toată discuția)