- se va revenii la 85 % pt indemnizatie?se va mentine plafonul de 34oo pt 1 an si 1200 pt 2 ani?
- se impoziteaza indemnizatia pt crestere copil?
- indemnizatia de crestere copil se calculeaza din salariul net sau din brut?
1. Nu se stie nimic pana nu apare modificarea legislatiei cu privire la CCC si indemnizatia aferenta.
2. - Indemnizatia pentru CCC nu se impoziteaza.
- Perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj si constituie vechime in munca.
- Pe perioada de CCC benficiarul indemnizatiei este asigurat la sanatate,plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
3. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza pe baza veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Raspuns prima intrebare: exista o propunere de modificarea OG-ului care-i acum in vigoare, cu modificarea procentului de la 75% la 85% nu se stie insa daca sau cand va fi aprobata.:)
2. La momentul actual OUG 111/2010 spune cam asa:
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi: a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara; b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
ISR -indicator social de referinta, care la nivelul anului 2012 este 500 lei.
In traducere libera, plafonul maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului este in suma maxima de 3.400 lei pentru varinata 1 an si 1.200 lei pentru 2 ani.
Indemnizatia pentru cresterea copilului nu se impoziteaza si se calculeza ca 75% procent din salariul net obtinut in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.:)