avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Retinere impozit la sursa arenda persoane fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Retinere impozit la sursa arenda persoane fizice

Buna ziua,
Sunt economist la o societate comerciala cu profil agricol, si am urmatoarea nelamurire. Incepand cu anul 2012 proprietarii de teren trebuie sa opteze pentru sistemul de impunere a veniturilor din arenda, fie prin retinere la sursa fie in sistem real.Contractele de arenda sunt anterioare datei de 01.01.2012. Pentru drepturile de arenda aferente anului 2012 Societatea comerciala va intocmi acte aditionale pentru fiecare arendator in functie de optiunea aleasa. Pentru situatia in care optiunea este cu stopaj la sursa persoanele respective trebuiesc trecute in declaratia 112. Nelamurirea mea este data la care se trec in declaratia 112 si pozitia (sectiunea)din declaratie.
Va multumesc anticipat,
Victorita Opris
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 12:24, 23 Septembrie 2012
Poate va ajuta informatiile de la adresa [ link extern ]
GHID privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri

Începând cu data de 1 iulie 2012, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri, revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Persoanele fizice care, potrivit prevederilor, Codului fiscal au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, după caz, sunt:
[...]
h) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Nu datorează contribuţia de asigurări sociale persoanele care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum şi a declaraţiei de venit estimat şi a declaraţiei privind venitul realizat, pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, respectiv:
- venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, datorează contribuţii sociale individuale, reţinute la sursă de către plătitorii veniturilor respective.

[ link extern ] /


Citisi si acest articol, deoarece s-a modificat legislatia inceoand cu 1 iulie 2012 conform Ord. 1135.

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]

Formularul 112 se depune astfel:

- trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului de angajatorii si entitatile asimilate angajatorilor (asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca) care nu au optat pentru depunerea lunara.

- lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale de ceilalti angajatori si entitati asimilate angajatorului.

De retinut! Depunerea trimestriala a formularului consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.

Declaratia 112 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, care poate fi pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/Descarcare declaratii, din prima pagina, meniul superior;


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2%impozit pe venit - retinere la sursa silvia_chesaru silvia_chesaru Un arendas care plateste arenda in bani trebuie sa opreasca 2 % impozit pe venit-retinere la sursa? (vezi toată discuția)
impozit productie agricola la persoane fizice neautorizate elenascurt elenascurt Sunt o persoana fizica neautorizata care am o suprafata de teren arabil , dupa care am predat la FNC o cantitate de porumb boabe. Am constatat ca mi-au retinut ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa neplata cass andreea36 andreea36 Buna-ziua, Am urmatorul caz: o persoana a venit din strainatate in 2007, moment in care a inceput sa plateasca din proprie initiativa Cass(nefiind angajat ... (vezi toată discuția)