In art 18 OUG 34/2006
Art. 18
(1)Procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică sunt:
a)licitaţia deschisă, respectiv procedura la care orice operator economic interesat are dreptul de a depune oferta;
b)licitaţia restrânsă, respectiv procedura la care orice operator economic are dreptul de a-şi depune candidatura, urmând ca numai candidaţii selectaţi să aibă dreptul de a depune oferta;
c)dialogul competitiv, respectiv procedura la care orice operator economic are dreptul de a-şi depune candidatura şi prin care autoritatea contractantă conduce un dialog cu candidaţii admişi, în scopul identificării uneia sau mai multor soluţii apte să răspundă necesităţilor sale, urmând ca, pe baza soluţiei/soluţiilor, candidaţii selectaţi să elaboreze oferta finală;
d)negocierea, respectiv procedura prin care autoritatea contractantă derulează consultări cu candidaţii selectaţi şi negociază clauzele contractuale, inclusiv preţul, cu unul sau mai mulţi dintre aceştia. Negocierea poate fi:
- negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare;
- negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare;
e)cererea de oferte, respectiv procedura simplificată prin care autoritatea contractantă solicită oferte de la mai mulţi operatori economici.
Nu regasim ca procedura de atribuire a contractul de achizitie publica si achizitia directa, de aici putem trage concluzia ca achizitia directa nu se supune regulilor ce reglementeaza achizitia publica? Respectiv nu mai este nevoie de nota justificativa,nota de fundamentare ci doar de un referat de necesitate?
Puteti trage si aceasta concluzie,doar ca va asumati riscul ca in situatia unui control (cu "dedicatie" sau nu),sa fie solicitate tocmai aceste documente .Exista controversa ,chiar daca in OG 34/2006 specifica foarte clar care sunt procedurile,ca este totusi o forma de procedura a achizitiilor publice si bineinteles cele doua tabere care isi sustin punctul de vedere.Cum paza buna trece primejdia rea,un efort suplimentar pentru a intocmi nota justificativa si de fundamentare va poate fi de folos.
Achizitia directa nu este procedura de achizitie si este reglementata de articolul urmator, 19.
Considerentele colegei irina_stirbu sunt bune, chiar daca la achizitia directa nu sunt necesare documentele premergatoare unei proceduri, este bine sa intocmiti pe cele mai importante din ele, pentru a va justifica la un control ulterior. Nu exista sanctiuni ca ati intocmit un act suplimentar, in schimb scutiti multe explicatii la controalele ulterioare.
mai bine concepeti cate o nota in din care sa rezulte necesitatea achizitiei si valoare estimata in momentul in care efectuati acea achizitie decat sa formulati aceste justificari cand va veni curtea de conturi. aia te intreaba si de mama si de tata.