avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore lucrate simbata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore lucrate simbata si duminica

Va supun pentru un raspuns concret su trimitere la articole din legislatie urmatoarea situatie: Un angajat lucreaza intr-o luna 184 de ore, in conditiile in care norma de ore este de 160 de ore( le lucreaza de luni-vineri cite 8 ore/zi, si are 2 simbete si o dumininca lucrate).Cum i se platesc orele de simbata si duminica lucrate, in conditiile in care nu beneficiaza de zile libere in cursul respectivei luni, aferente celor 3 zile de repaus pe care el le-a lucrat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 24 Mai 2013
Conform art. 137(3) din Codul Muncii, republicat, salariatul va beneficia de un spor negociat prin CCM sau CIM pentru orele prestate in zilele de repaus saptamanal si in plus si de acordarea de catre angajator a doua zile consecutive pt repausul saptamanal - art. 137(1) si (2).
Nu aveti voie sa stabiliti un astfel de program angajatului, sau daca sunteti angajat, pentru un astfel de program de lucru angajatorul este pasibil de sanctiune contrav cu amenda de 1500-3000 lei. Daca s-a lucrat in acest fel mai multe luni de zile, atunci putem vorbi aici atat de ore suplimentare(care trebuie platite cu spor de minim 75%), cat si de ore lucrate in week-end(platite cu spor stabilit de firma, prin negociere cu angajatul). Se vor acorda zile libere neplatite, in contul repausului saptamanal + spor la salariu, si zile libere platite pentru orele suplimentare sau spor la salariu.
Daca s-a lucrat doar intr-o luna, atunci se pot acorda zile libere neplatite, in contul repausului saptamanal + spor la salariu, si zile libere platite pentru orele suplimentare sau spor la salariu.
in legatura cu orele astea lucrate sambata si duminica ,vorbesc de un program de 9 ore pe zi ,colega se afla in concediu si pe mine ma obliga sa vin la servici si duminica pe motiv ca pana acum lucram 6 ore fiind libera in wekend,va rog sa-mi spuneti si mie ce ar trebui sa fac ,va multumesc astept raspuns
Puteti sesiza ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal, necompensarea in bani a CO neefectuat etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator.
nu stiu din ce motive , poate ca probabil a vrut sa ma incerce pe mine sa vada daca stau la munca ,ca asa se procedaza aici ,acum a considerat bineinteles dupa o cearta ca totusi sunt libera ,in fine am obtinut ce am vrut dar si pe drept ,,sigur ca ar mai fi ceva de adaugat ,nu semnam stat de plata de 5 ani ..i-am adus la cunostinta insa mi s-a raspuns ca statul de plata e confidential ,asta stiam dar nu intre angajator si angajat ,va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)
Plata muncii in zile libere Avadrian Avadrian Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati intr-o dilema: Cum se plateste un angajat pentru munca prestata in zilele libere (Sambata, Duminica si sarbatorile ... (vezi toată discuția)