Am parasit locuinta pentru 2 ore. In acest timp [editat] un baiat si o fata au patruns prin efractie in locuinta. Fiind timpul foarte scurt nu au reusit sa sustraga bunuri de valoare. Ei sunt la a-25-a fapta intr-un sat. Au fost identificati de politie, bunurile sustrase au fost recuperate de fiecare data. Politia afirma ca nu are ce sa le faca intrucat au varsta de 14 ani iar bunurile sustrase nu sunt de mare valoare. Ce pot face legal pentru a-mi apara bunurile? Este adevarat ca ca nu se pot lua masuri impotriva lor ca sunt minori? Sunt in masura sa-i pedepsesc exemplar dar imi este teama ca voi plati eu penal.
ART. 99
Limitele răspunderii penale
Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal.
ART. 100
Consecinţele răspunderii penale
Faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă. La alegerea sancţiunii se ţine seama de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală, de comportarea lui, de condiţiile în care a fost crescut şi în care a trăit şi de orice alte elemente de natură să caracterizeze persoana minorului.
Pedeapsa se aplică numai dacă se apreciază că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului.
Trebuie sa faceti plangere la parcghet daca politia nu va ia in seama, dar daca sunteti singurul care ia atitudine atunci nu se va schimba nimic. Daca de fiecare data cand faceau ceva se formula cate o plangere si se inainta parchetului atunci acestia nu ar mai fi scapat. Inchisoare oricum nu fac decat in situatii cu totul speciale, dar macar fiti dvs. primul care isi da interesul si faceti plangere penala pt furt calificat, poate prind si ceilalti curaj.
Nu au ce sa le faca o data, de doua ori. La a 25 oara , deja se pune problema cel putin al unui dosar penal.Cunosc speta in care doua minore au fost condamnate( e drept, cu suspendare) pentru un furt de un telefon mobil de 200 lei, desi telefonul s-a recuperat in cateva ore.
In concluzie, nu lasati situatia asa. Poate este cineva major, in spatele celor doi minori.Este nevoie de cercetare penala.Puteti depune plangere scrisa la Parchet( poate vorbiti ca mai multe persoane din sat sa depuna plangeri) si /sau la Politia judeteana de care apartine postul de politie, pentru ca politistii care tolereaza astfel de infractiuni , sporind teama in sat,sa fie trasi la raspundere.