Buna ziua.
Este posibila o sentinta de 2 ani cu suspendare sub supraveghere sau numai in cazul sentintelor de 3 ani se impune masura supravegherii?
Mai exact la o sentinta de 2 ani un judecator daca doreste poate da suspendare cu supraveghere sau pentru a putea impune masura supravegherii trebuie sa dea minim 3 ani pedeapsa cu suspendare?
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se dispune când pedeapsa aplicată nu depăşeşte 4 ani. În plus, faţă de suspendarea condiţionată a executării pedepsei, instanţa va dispune şi unele măsuri de supraveghere, prevăzute de lege, în mod obligatoriu, dar şi unele măsuri facultative.
Nu imi este deloc clar. Stiu ca exista art 86 care explica masura supravegherii in cazul suspendarii sentintei. Supraveghere care implica prezentarea regulata la serviciul de probatiune, imposibilitatea parasirii tarii sau a orasului fara acte justificative etc.
Eu doresc sa intreb urmatorul lucru:
La o sentinta de 2 ani oricat ar dori judecatorul poate impune aceleasi rigori sau pentru a le impune e nevoit sa dea o sentinta de minim 3 ani? Este posibil genul ala de supraveghere si la 2 ani si la 3 ani? Intreb pentru ca din ceea ce am inteles la pedepse mai mici de 3 ani nu se mai impune masura supravegherii.
Suspendarea executarii sub supraveghere este un mod de individualizare al pedepsei, se poate suspenda sub supraveghere si o pedeapsa de 1 luna ,daca se justifica .
Nu este vorba doar despre cuantumul pedepsei aplicate de instanţă atunci când se ia măsura suspendăriii executării pedepsei sub supraveghere, ci se au în vedere multe alte lucruri, cum ar fi infracţiunea săvârşită, maximul pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, forma de vinovăţie cu care a fost comisă infracţiunea, gradul de pericol social al infracţiunii comise.În operaţiunea de individualizare a pedepsei se acordă un rol şi predominant datelor ce caracterizează persoana inculpatului