Apartamentul in care locuiesc l-am cumparat, de la o persoana fizica, in urma cu 25 ani pe numele copilului meu(pe atunci in varsta de 3 ani). Motivul: nu aveam dreptul, conform legislatiei, sa achizitionez bunuri de la persoane fizice. In urma cu 11 ani proprietarul apartamentului(copilul meu) ne imputerniceste(pe mine si sotia mea) pentru administrarea apartamentului, vanzarea, inchirierea.Procura nu are specificat termen de valabilitate.
Procura mai este valabila?
La schimbarea cartii de identitate expirate, politia mi-a solicitat acordul scris al proprietarului pentru a-mi stabili domiciliul in apartament(eu locuiesc in acest apartament de 25 ani) si au pretextat ca procura nu specifica in mod explicit ca proprietarul este de acord ca eu sa imi stabilesc domiciliul acolo. Este indreptatita politia sa imi pretinda acest lucru sau este un abuz? Cum pot rezolva acest lucru si care este prevederea legala?
Multumesc!
Cu procura mandat (perfect valid chiar a trecut 25 de ani, vechiul cod civil nu prevedea niciun termen spre deosebire de cel nou, a caruia art. 2015 stabileste incepand din octombrie 2011, termen de 3 ani, aplicabil doar daca in procura nu s-a zis ce este valabil cu un termen mai mare) poti sa va faci un contract de inchiriere, comodat chiar uzufructul (daca cuprinde si posbilitate de autocontractare) valid pentru a stabili domiciliul. Daca copilul dv. poate, sa va scria validand mandat/procura, doar prin scris nu neaparat autentic) pentru un period cat mai lung. Sau sa va faca un contract de usufruct pe durata vietei dv si a sotiei, inscribibil la Cartea Funciara.
Politia n-are nicio vina, au drept sa va faca precizarii. Mai ales ca copilul dv este sigur de acord cu dv in tot.