Un pensionar medical grad III, croitor de meserie, doreste sa se autorizeze pentru prestarea de servicii de croitorie, inclusiv pentru comertul cu astfel de produse (stofe, materiale etc.) intr-un spatiu inchiriat. Sub ce forma va putea munci (cu 4h/zi?): PFA AF sau sub un alt mod? Ce e mai avantajos?
Care sunt pasii, ce documente sunt necesare, unde trebuie sa mearga?
Care vor fi costurile, ce taxe, contributii trebuie platite la stat?
Va puteti infiinta PFA sau II. Detalii infiintare aici: [ link extern ]
Costurile de infiintare nu depasesc 300 ron. N-ar fi rau ca in primele luni sa platiti un contabil sa va dea primele indrumari desi contabilitatea se tine in partida simpla.
De cand s-a emis OUG nr 46/2011 nu prea mai exista diferenta intre PFA si II, pt ca si PFA poate avea salariati.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 46 din 11 mai 2011 pentru modificarea şi completarea art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale
Publicat în: monitorul oficial nr. 350 din 19 mai 2011
Articol unic
Articolul 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 17. - (1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."
2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă."
Infiintatii Intreprindere Individuala.