Buna ziua,
Ce diferenta este intre un divort din culpa comuna si unul din culpa sotului reclamat?
Adulterul...simplu (adica fara parasirea domiciliului conjugal) mai e motiv de culpa?
Mentionez ca e vorba si de minori si de partaj.
Multumesc
Culpa comună presupune că din probele admnistrate ambii soți se fac „vinovați” de imposibilitatea continuării căsătoriei, iar culpa unuia dintre soți presupune că nu s-a putut dovedi decât „vina” unuia dintre soți.
Dacă soțul din culpa căruia s-a pronunțat desfacerea căsătoriei este reclamantul, acesta poate fi obligat, la cererea celuilalt soț, la plata unor despăgubiri conform cu prejudiciile aduse acestuia prin divorț. Aceste prejudicii vor trebui dovedite (poate cere chiar și daune morale).
În ceea ce privește stabilirea domicilului minorilor se va ține seama într-o oarecare măsură și de culpa stabilită soților sau soțului.
Partajul se va judeca însă fără nici o legătură cu această culpă.
Reclamantul este soțul care introduce divorțul.
Este posibil ca odată cu soluționarea divorțului, să se stabilească culpa în sarcina soțului care a introdus acțiunea de divorț. Adică de vină să fie chiar reclamantul și nu celălalt soț, adică acela impotriva căruia a fost introdusă acțiunea.
În acest caz, soțul care nu e de vină poate cere despăgubiri soțului reclamant (care e de vină) pentru prejudiciile aduse.
În esență aceste despăgubiri ar fi diferența între culpă comună și culpa exclusivă a soțului reclamant.
Divort adulter- daune
marinav
Buna ziua, ce probe trebuie sa aduc care sa fie acceptate in instanta, pentru acuzatia de adulter. Dupa noul cod civil pot solicita o pensie in cazul unui sot ... (vezi toată discuția)