avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?

Am un teren care se invecineaza pe o latura cu o gradina a numitului Popescu. Vecinul lui Popescu, adica Idiotescu, m-a dat pe mine in judecata precum ca as fi mutat gardul dintre Popescu si Idiotescu inspre terenul lui Idiotescu, furandu-i acestuia din teren. Problema este ca Popescu nu are carte funciara si nici acte de proprietate pe terenul respectiv, iar Idiotescu sustine ca eu sunt proprietarul terenului lui Popescu. De asemenea, la judecatorie Idiotescu a solicitat expertiza cadastrala si expertul m-a trecut pe mine ca vecin, nu pe Popescu. Mie mi-a spus sa semnez doar pentru prezenta, semnatura mea neinsemnand ca sunt de acord cu concluziile expertizei. Acum, Idiotescu sustine prin avocatul sau ca eu sunt vecinul care i-a furat terenul, pentru ca iata, am si semnat ca sunt de acord cu rezultatul expertizei !!!

Procesul este la Tribunal, iar recursul a fost calificat drept apel.
A fost un singur termen, in care eu am luat la cunostinta de intampinarea lui Idiotescu. Mentionez ca Popescu nu este parte in acest dosar. Eu am carte funciara pe terenul meu, iar in schitele cadastrale este trecut ca vecin Popescu. Am fost astazi la cartea funciara si mi s-a spus ca nu mi se poate elibera nici un fel de inscris in care sa figureze vecinii, doar un extras de carte funciara pentru informare, in care se arata situatia juridica a terenului meu.

Intrebare: cum dovedesc in instanta ca nu ma invecinez cu Idiotescu ? repet, Popescu nu are acte de proprietate si nici carte funciara pe terenul sau.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:42, 7 Octombrie 2012
leorot a scris:


Idiotescu sustine ca eu sunt proprietarul terenului lui Popescu.
cum dovedesc in instanta ca nu ma invecinez cu Idiotescu ?


Solicitati ca instanta sa dispuna relatii la serviciul specializat din primarie din care sa reiasa suprafata pentru care dv achitati impozit
In acest fel se va demonstra ca dvs detineti strict suprafata pentru care va sunt impuse obligatii,restul suprafetei in litigiu apartinand tertului

Schiţa cadastrală demonstrează că vă învecinaţi cu Popescu pe acea latură a proprietăţii , şi nu cu Idioţescu.
Dar dacă în schiţa cadastraşă figurează Popescu vecin, cum a fost trecut, dacă nu are de proprietate? În ce calitate ocupă acesta terenul respectiv? Trebuie să aflaţi şi să arătaţi instanşei situaţia de fapt.
Aveti multe necunoscute in expunerea de motive (situatia proprietatii dvs: intabulata sau nu, limitele proprietatii ne/recunocute de vecini prin existenta grantuirii actuale, relatia de rudenie intre I+P, istoricul proprietatii dvs. privit prin prisma actelor si documentelor pe care le detineti,..).
Vecinul dumneavoastra este numarul cadastral din extrasul OCPI pentru informare, care constituie "certificatul de nastere" al unui teren+constructii, in vederea inscrierii in circuitul civil. Pe schita apare un nume, ulterior dupa intabulare este inlocuit cu numarul cadastral.
In baza caror documente pe care le detineti, aveti stiinta ca Popescu nu are inscrisuri legale ale proprietatiisale sau nu este inscris ïn cartea funciara'?
Idiotescu-l meu, inscris cu nume si prenume pe schita cadastrala si pe declaratia de buna vecinatate, a trecut in eternitate. Descendentii au parcelat, intabulat, au vandut o parcela exterioara si au donat o parcela interioara. La intabularea mea am vecin un numar. Chiar si eu ma intreb, a cui este parcela cu care ma invecinez, a descendentilor sau a celui care este beneficiarul actului de donatie, intrucat acesta din urma culege toate fructele fondului cu care ma invecinez. Mai mult decat atat, imi solicita prezenta pe timpul reparatiei gardului.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
eraz, utilizator
Eraz, ai dreptate. Am omis unele informatii. Popescu este mama, deci stiu exact situatia terenului ei. Intre mine si Idiotescu este o gradina, care este in familia noastra de 70 de ani, dar din cauza comunistilor acel teren nu a fost declarat la primarie, nu s-a platit niciodata impozit pe el, iar acum ne este imposibil sa demonstram ca suntem proprietari cu acte in regula. De aceea nu exista si nu se p[oate face carte funciara pe gradina. Aceste amanunte le cunoaste foarte bine si Idiotescu, tocmai de aceea a avut succes pana acum in instanta. Iar terenul meu este tot de la mama, obtinut prin act de donatie in 2009, cu un an inainte ca Idiotescu sa inceapa sicanarile in instanta.
Intrebarea ramane, dar o reformulez: este suficienta o copie de pe schita cadastrala pentru a demonstra ca nu ma invecinez eu personal cu proprietatea lui Idiotescu ?
O alta intrebare: instanta de fond a retinut faptul ca e posibil ca eu sa nu ma invecinez cu idiotescu, dar totusi am acces la gardul acestuia pentru ca ma folosesc de gradina mamei si in consecinta as fi putut muta gardul, pana la proba contrarie. Dreptul de folosinta cum il combat ?!
Nu sunt un specialist in "ale juridicii", dar nici adeptul dictonului "unde se termina armata, incepe logica". Orice situatie fara iesire poate avea o solutie, indiferent de mica sau nesemnificativa.
Astfel, este indicat ca gradina sa isi pastreze grantuirea actuala. Chiar si cei 2 m inspre interiorul acesteia pierduti in instanta, vor genera succesul ulterior al dumneavoastra, intrucat veti putea efectua demersurile legale prin primarie, pentru emiterea Titlului de proprietate de catre Institia Prefectului pe numelei mamei (daca este in viata) sau al descendentilor acesteia, prin reconstituirea dreptului de proprietate (legile 18/1991 si 247/2005 prevad inclusiv declaratiile cu martori ca argumente), chiar si cu privire la "lotul in folosinta acordat pe vremea comunistilor", daca nu ma insel.
Actul de donatie determina inscrierea dumneavoastra pe schita, daca mama nu este in viata.
Chiar nu inteleg de ce trebuie sa va combateti dreptul dumneavoastra de folosinta a gradinii.

Alte discuții în legătură

Rog informare vali37 vali37 sint proprietarul unui teren din anul2003 am cumparat acest teren de la bunica mea iar la acel moment am facut si cartea funciara ... (vezi toată discuția)
Curtea pe care am cumpărat-o cu acte în regulă îmi aparține? lucarina lucarina Bună ziua, am și eu o întrebare, vă rog dacă se poate să-mi răspundă un avocat în domeniul cumpărări de teren - proprietăți, am cumpărat o ... (vezi toată discuția)
Modificare carte funciara vecin irinastefura irinastefura Buna ziua, incercam sa facem cartea funciara la proprietatea noastra pe care o detinem din 1995, cand am cumparat pamantul pt care avem o hotarare ... (vezi toată discuția)