Sunt bunicul unui baietel de 6 ani, iar parintii intampina ceva probleme si as avea cateva intrebari, daca ma puteti ajuta.
Baiatul a stat la noi pana la varsta de 6 ani, fiind crescut de mine (bunicul), sotia mea, si fata cea mica (matusa baietelului). Mama sa lucreaza in strainatate de aproximativ 4 ani si a venit in tara doar in concedii sau in perioadele libere. Acum un an si jumatate a cunoscut un barbat cu care s-a logodit, iar luna trecuta a dat nastere unui baietel. [Mentionez ca tatal primului copil nu stie de existenta celui de-al doilea.]
Tatal copilului a facut inchisoare 3 ani si jumatate intr-o tara straina, iar acum a venit aici, a inchiriat un apartament si a luat baiatul cu el. Baiatul nu vrea sa stea cu tatal , vrea sa stea aici - unde a fost crescut. Tatal nu stie sa aiba grija de el, baiatul merge la scoala si are nevoie de un program regulat, program pe care acolo nu il are .
Mama vine in tara cam in doua luni pentru a lua baiatul cu ea, insa tatal nu vrea sa ii dea procura, si spune ca va recurge la violenta fizica daca ii va fi luat copilul [caracterul violent al acestuia nu este ceva nou, asa a fost dintotdeauna doar ca, dupa perioada petrecuta in inchisoare, s-a agravat.].
Intrebarea mea este : In aceste doua luni (pana cand ajunge mama in tara), tatal poate actiona in instanta pentru a o decade din drepturi (pe motiv de parasire de domicilui ) ?
Va multumesc anticipat!
CAPITOLUL IV
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
ART. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Reglementări similare:
- alin. (2): art. 125 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 (dispoziţii rămase în vigoare)
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 109 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 109 alin. 2 din Codul familiei
V-am raspuns la ce ati intrebat dvstra in legatura cu decaderea din drepturile parintesti nu intelegeti gresit,el poate insa introduce actiune pentru exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului.In momentul de fata si daca ar lua copilul mama nu poate parasii tara cu el decat cu acordul tatalui.
Parintii copilului nu au fost casatoriti ?
Poate ar trebui ca mama sa inceapa un proces pt a-i stabili domiciliul la dansa in Italia si sa exercite singura autoritatea parinteasca sau dvs ca bunici sa cereti copilul in plasament, iar locuinta minorului sa fie la dvs, unde a fost si pana acum..
Exercitarea autoritatii parintesti de catre alte persoane Art. 399
(1) In mod exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
Locuinta copilului dupa divort Art. 400
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.