Am un baietel de aproape 4 ani il cresc de 3 ani singura ...cum pot sa il decad pe “tatal “copilului din drepturi? Mentionez ca nu am fost casatoriti nu il cauta nu il intereseaza de el baietelul poarta numele tatalui de familie
Nu-l puteti decade din drepturi pe tatal minorului, insa puteti promova o actiune prin care sa solicitati stabilirea locuintei minorului la domiciliul dvs., stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului si sa incercati sa obtineti ca exercitarea autoritatii parintesti sa va apartina in mod exclusiv.
Consultati un avocat caruia sa ii dati mai multe detalii si care sa va explice ce probatorii trebuiesc administrate in cauza dvs.
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Cel mai bine este sa stati linistita si sa nu agitati lucrurile.
Nu puteti obtine decaderea din drepturile parintesti iar daca il agitati si copilul il va refuza ii veti mai da si bani...
Stati linistita...si nu incercati un proces decat daca va fi strict necesar...
Este necesar sa promovati actiunea de care am facut vorbire mai sus, pentru ca tatal minorului trebuie sa contribuie macar printr-o pensie de intretinere la cresterea si educarea minorului, obligatie solidara cu cea a mamei, asa cum este prevazuta de disp.art.499 c.civ.
Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Divort
PICATURICA
IN CAZUL UNUI DIVORT BUNURILE SE IMPART INTRE SOTI.DAR AS VREA SA STIU CE SE INTAMPLA CU IMPRUMUTURILE BANCARE FACUTE DE UNUL DINTRE SOTI IN TIMPUL ... (vezi toată discuția)