avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi parintesti a tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi parintesti a tatalui

Buna seara,

M-ar interesa daca cu motivul -neplata pensiei de intretinere de la inceput si pana acum -la 16 ani ai copilului,adica de loc -poate avea castig de cauza in instanta pentru a obtine decaderea din drepturi parintesti a tatalui.
Multumesc anticipat pentru raspuns,
catalina
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:24, 24 Februarie 2012
Nu constituie motiv de decadere.

Doar o condamnare penala ar aduce in discutie asa ceva.
puteti sa faceti plangere penala pt abandon de familie

nu aveti oricum incredintat copilul exclusiv ? daca da nu mai e cazul decaderii din drepturile parintesti (nu are rost actiunea), daca nu (presupunand ca ati divortat toamna trecuta sau iarna aceasta) - puteti sa faceti o actiune pt incredintarea exclusiva
Eu am indoieli serioase in aceasta privinta...

Este necesara o condamnare prin care sa se hotareasca de instanta decaderea din drepturile parintesti.

Simplul fapt ca nu a platit pensia nu inseamna nimic substantial.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
decaderea din drepturi trebuie nu se face de drept...trebuie urmata o procedura legala ce se soldeaza cu o hotarare

Codul Civil - CAPITOLUL IV - Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti

Conditiile

Art. 508. -
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.

Intinderea decaderii

Art. 509. -
(1) Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii.
(2) Cu toate acestea, instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor.

Obligatia de intretinere

Art. 510. - Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.

Instituirea tutelei

Art. 511. - In cazul in care, dupa decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, copilul se afla in situatia de a fi lipsit de ingrijirea ambilor parinti, se instituie tutela.

Redarea exercitiului drepturilor parintesti

Art. 512. -
(1) Instanta reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.
(2) Pana la solutionarea cererii, instanta poate ingadui parintelui sa aiba legaturi personale cu copilul, daca aceasta este in interesul superior al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Mama decazuta din drepturile parintesti si este iar insarcinata mariee1111 mariee1111 buna , am o intrebare mai dificila la care nu ii gasesc raspuns... am o cunostinta care in trecut si-a abandonat copilul in spital fiind bolnav, si neavand ... (vezi toată discuția)
Divort PICATURICA PICATURICA IN CAZUL UNUI DIVORT BUNURILE SE IMPART INTRE SOTI.DAR AS VREA SA STIU CE SE INTAMPLA CU IMPRUMUTURILE BANCARE FACUTE DE UNUL DINTRE SOTI IN TIMPUL ... (vezi toată discuția)