avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copiii dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copiii dupa divort

scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:14, 19 Ianuarie 2013

Doar pt motive intemeiate puteti obtine ce va doriti, iar decaderea din drepturi e o masura provizorie care urmareste protejarea copilului. Dvs ce motive aveti si cu ce va deranjeaza numele copilului ? De ce drepturi uzeaza tata, din care dvs vreti sa-l decadeti ?
pur si simplu el nici intrun fel nu comunica cu el .nu ajuta material ,nu participa la educatia copilului,unica ce face odata de doua ori pe an pretinte sal vada si sal ea la el la rugamintea mamei sale ....plus la asta nu vad ce exemple bune poate sai dea ,are judecati peste judecati ,mereu conflicte in jurul lui,acum se intilneste cu o fata care duce un mod de viata foate neagreabil,...eu miam refacut viata ,mai am un copil ,sotul ar vrea sai ofere familia lui si tot ceia ce are,copilul il adora ,il numeste tata....drepturile vreau sa i le iau fiindca eu vad ca copilul meu are de toate inclusiv si un tata si nu as vrea sa comunice cu tatal sau biologic fiindca modul de viata care il duce este neadecvat,in felul acesta as vrea sami protejej copilul
Nu veti reusi decaderea din drepturi pentru motivele aratate.
Orice demers va fi sortit esecului.
dar in ce cazuri se face decaderea din drepturi?
Daca viata , securitatea, sanatatea copilului ar fi in pericol ati putea obtine decaderea din drepturi, iar aceasta ar fi o masura provizorie, asupra careia se poate reveni daca inceteaza motivele care au condus la aceasta decizie. Sunt de aceeasi parere cu dl avocat ca nu veti reusi
art 508
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie. Întinderea decăderii

Art. 509. -
(1) Decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii
(2) Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor. Obligația de întreținere

Art. 510. - Decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația sa de a da întreținere copilului. Instituirea tutelei

Art. 511. - În cazul în care, după decăderea din exercițiul drepturilor părintești, copilul se află în situația de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinți, se instituie tutela. Redarea exercițiului drepturilor părintești

Art. 512. -
(1) Instanța redă părintelui exercițiul drepturilor părintești, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exercițiul acestora și dacă părintele nu mai pune în pericol viața, sănătatea și dezvoltarea copilului
(2) Până la soluționarea cererii, instanța poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

Puteti lupta pt dreptul copilului de a fi intretinut de tatal sau, puteti solicita pensie de intretinere, iar daca deja e stabilit sa plateasca o anumita suma, puteti sa-l excutati silit prin intermediul unui executor.

E dreptul copilului sa aiba relatii cu celalalt parinte si cu rudele sale. Se poate adapta un program de vizita dupa interesul copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi parintesti a tatalui ccatalina ccatalina Buna seara, M-ar interesa daca cu motivul -neplata pensiei de intretinere de la inceput si pana acum -la 16 ani ai copilului,adica de loc -poate avea ... (vezi toată discuția)
Mama decazuta din drepturile parintesti si este iar insarcinata mariee1111 mariee1111 buna , am o intrebare mai dificila la care nu ii gasesc raspuns... am o cunostinta care in trecut si-a abandonat copilul in spital fiind bolnav, si neavand ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturi ambii părinți Liliana80 Liliana80 Buna ziua. Intrebarea mea este următoarea, daca ambii părinți sunt decăzuți din drepturi si bunica materna este tutorele minorei , părinții sunt ... (vezi toată discuția)