avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragere plangere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragere plangere

Buna seara,

In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza carora am lovit o masina, daca proprietarul masinii ma actioneaza pe mine in instanta?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 20:36, 27 Septembrie 2012
o data ce va retrageti plingerea se considerca ca s-a rezolvat litigiul
Plangerea o puteti retrage conditionat, in urma desfasurarii unei proceduri de mediere prin care sa agreati cu cealalata parte anumite conditii, ce vor fi stipulate intr-un acord de mediere. In acest fel va puteti proteja, totul depinde de modul in care veti formula impreuna cu cealalta parte acel acord. Cereti sfatul unui mediator ales de pe tabloul mediatorilor, pe internet. Succes!
Daca proprietarul masinii va actioneaza in judecata veti putea chema in judecata pe cel din a carui culpa dvs ati produs prejudiciul. Latura civila nu va fi influentata de retragerea unei plangeri in penal.
Cand plangerea penala prealabila a fost retrasa, nici actiunea civila nu poate fi rezolvata, lipsind cadrul legal in acest sens.
In asemenea cazuri, cel interesat se poate adresa cu actiune separata in fata instantei civile.

In ceea ce priveste retragerea plangerii prealabile, de lege lata, instanta va lasa nesolutionata actiunea civila.

Reglementarea constituie o noutate in legislatia procesual penala, infirmandu-se astfel teza conform careia retragerea plangerii prealabile determina inlaturarea raspunderii civile (si ca atare, solutionarea laturii civile), in virtutea caracterului ei total, in sensul ca trebuie sa priveasca atat latura penala, cat si latura civila a procesului penal
Multumesc frumos de raspuns. Dar imi puteti spune si articolul pe baza caruia ati pronuntat cele de mai sus, in sensul ca retragerea plangerii prealabile nu inlatura solutionarea laturii civile?


Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
dan@ela, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Retragerea langerii prealabile lili77 lili77 Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot ... (vezi toată discuția)
Impacarea penala la notar - controverse cezarad cezarad Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), ... (vezi toată discuția)