avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... retragerea langerii prealabile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

retragerea langerii prealabile

Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot introduce actiune civila pe drept civil ?
Retragerea plangerii prealabila trebuie sa fie totala ( latura civila si latura penala fata de toate persoanele si facuta de toate partile vatamate ) si neconditionata ( nu produce efecte sub conditia unor reparatii civile ).






Plângerea prealabilă este o cerere prevăzuta de lege ca o condiţie de punere în mişcare a acţiunii penale în cazul unor infracţiuni, formulată de persoana vătămata. Lipsa sau retragerea plângerii prealabile în cazul infracţiunilor expres prevăzute de lege, înlătura răspunderea penală.

Instanta penala nu solutioneaza actiunea civila in caz de retragere a plangerii prealabile (art.346 al. 4 C.pr.pen.)

Retragerea plangerii prealabile constituie o cauza care inlatura raspunderea penala, si nu cea civila (raspundere civila delictuala).

Totusi, exista opinii divergente.


Art. 132 Cod procedură penală – Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală (care are ca obiect sancţiunea penală) şi stinge și acţiunea civilă (pretenţiile de despăgubire).



Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Faceti confuzie intre retragerea plangerii prealabile(art.131 alin.2c.p.)care inlatura raspunderea penala si lasa loc actiunii in civil,si impacarea partilor (art.132c.p.)care inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila.
Cele doua sant institutii diferite,doar in cazulimpacarii partilor nu se mai poate merge in instanta civila pentru despagubiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)
Daune materiale si morale de la asigurator , vatamari corporale accident auto DanyD DanyD Se pot cere daune materiale si morale unei firme de asigurari pentru vatamarile corporale suferite urmare a unui accident auto, pe calea unei actiuni civile, ... (vezi toată discuția)
Renuntare plangere pey pey se poate renunta la plangere penala pt agresiune fizica si amenintare cu moarte in instanta la judecatorie (vezi toată discuția)