Se pot cere daune materiale si morale unei firme de asigurari pentru vatamarile corporale suferite urmare a unui accident auto, pe calea unei actiuni civile, pe cale separata de dosarul penal in situatia in care partile vatamate, reclamnti in noua actiune civila, in cadrul dosarului penal s-au impacat cu invinuitul si au declarat ca nu mai au pretentii civile sau penale de la acesta, dispunandu-se astfel incetarea proc.penal fata de invinuit?
Tot in acelasi dos. penal partile vatamate au declarat ca se constituie parte civila fata de asigurator cu o anumita suma.
Este vorba despre o fapta penala petrecuta acum 2 ani. Partilor vatamate li s-a spus la acea vreme de catre av. care il aveau ca e mai bine sa renunte sa se constituie parti civile fata de inculpat si ca vor merge dupa ce se inchide dosarul penal, in instanta civila impotriva asiguratorului. Urmare a vatamarilor suferite in urma acestui accident auto, partile vatamate se interneaza de cateva ori pe an pentru recuperare.
Cum trebuie retrasa plangerea prealabila?
Retragerea plangerii si impacarea partilor sunt doua institutii diferite, prin retragerea plangerii, se inlatura raspunderea penala avand posibilitatea sa solicitati daune intr-un eventual dosar civil, cand intervine impacarea partilor, se inlatura raspunderea penala dar se stinge si actiunea civila.
CAPITOLUL III
LIPSA PLÂNGERII PREALABILE ªI ÎMPÃCAREA PÃRŢILOR
ART. 131
Lipsa plângerii prealabile
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală. Retragerea plângerii prealabile, de asemenea, înlătură răspunderea penală.
Fapta care a adus vătămare mai multor persoane atrage răspunderea penală, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se menţine numai de către una dintre ele.
Fapta atrage răspunderea penală a tuturor participanţilor la săvârşirea ei, chiar dacă plângerea prealabilă s-a făcut sau se menţine cu privire numai la unul dintre ei.
În cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
ART. 132
Împăcarea părţilor Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă.
Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
In dosarul penal partile vatamate au declarat ca s-au impacat cu inculpatul dar se constituie parti civile impotriva asiguratorului.
Se poate declansa o actiune civila la acest moment in sensul de atragere a raspunderii asiguratorului în materia delictuală a plăţii daunelor morale ?
Daca nu, se mai poate face ceva pentru obtinerea de daune morale si materiale ?
Multumesc!
Am uitat sa precizez ca pentru una din victime infr. pentru care a fost cercetat invinuitul a fost cea prev.de art. 184 alin 2 si 4 cp iar pentru cealalalta, art. 184 alin 1 si 3 cp.
V-am spus punctul meu de vedere, daca a intervenit impacarea partilor, nu se mai poate, dar poate nimeriti dvs de o instanta care nu impartaseste aceasta opinie.