Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de spitalizare aceasta a depus plangere penala. Intrebarea ar fi daca acum dupa un an ajungem la o intelege prin care victima isi retrage plangerea penala ce se intampla mai departe?
Daca sunt peste 60 de zile de ingrijiri medicale avem de-a face cu o vatamare corporala grava.
Pentru aceasta infractiune urmarirea penala se porneste din oficiu si nu inceteaza la o eventuala retragere a plangerii penale.
Daca va intelegeti la notar pentru a recupera o parte din prejudiciul material/moral acest fapt ii va profita inculpatului la individualizarea pedepsei ce-i va fi aplicate. Tatal dvs va fi citat in calitate de parte vatamata in dosarul penal si nu ca parte civila.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, chiar daca accidentul rutier a provocat o vatamare corporala care a necesitat un numar mai mare de 60 de zile de ingrijiri medicale.
Acţiunea penală se pune în mişcare sau se exercită din oficiu, însă poate interveni împăcarea părţilor conform Art. 184 alin(6) Cod penal (introdus prin Art. XX pct. 3 din Legea nr. 202 din 2010) până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.
Împăcarea părților, pe lângă faptul că înlătură răspunderea penală, stinge și acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal, care constituie un accesoriu al celei penale.
Aceasta operează in personam, înlăturând răspunderea penală numai cu privire la inculpatul cu care persoana vătămată s-a împăcat.
Declaratia de impacare poate fi data in fata notarului public( instanta va dispune incetarea procesului penal , iar procurorul incetarea urmaririi penale ).
Da, doar in cazul art.184 - vatamare corporala din culpa nu si in cazul lui 182- vatamare corporala grava.
Deci raspunsul corect la intrebarea utilizatorului depinde de incadrarea juridica a faptei. Vorbind de un accident de circulatie cel mai probabil vorbim de o vatamare din culpa.